niedziela, 26 sierpnia 2012

Ciasteczka kokosowe


Nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu, a przy tym przepyszne małe co nieco dla fanów kokosa. Ciasteczka powstają z połączenia ciasta maślanego i masy kokosowej. Zaraz po wyjęciu z piekarnika są mięciutki i pachnące, wraz z upływem czasu twardnieją i stają się ciastkami kruchymi. Ostrzegam szybko znikają! Przepis pochodzi stąd.


Ciasto maślane
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki miękkiego masła niesolonego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajo
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Masło ubić z cukrem na puszystą i gładką masę (mikserem ręcznym na średnich obrotach - 6 minut, stojącym - 3 minuty). Następnie dodać jajko i cukier waniliowy, zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i zacząć dodawać po jednej łyżce mąki, cały czas miksując, aż do połączenia się wszystkich składników i powstania gładkiego ciasta.

Masa kokosowa
  • 2 szklanki wiórków kokosowych (plus dodatkowe wiórki do obtoczenia)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
Wiórki kokosowe zmiksować blenderem, dodać do nich cukier puder i ekstrakt migdałowy. Całość wymieszać.

Teraz należy dokładnie wymieszać i połączyć ciasto maślane z masą kokosową, a następnie całość schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Po wyjęciu z lodówki zacząć formować z ciasta kulki o średnicy mniej więcej 3 cm, obtaczać je w dodatkowych wiórkach kokosowych lub cukrze, ewentualnie pozostawiam bez dodatkowej panierki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 190C i piec ciasteczka przez 15 minut w górnej części piekarnika, zmieniając w połowie pieczenia położenie blachy na dolną część. Po upieczeniu wystudzić.

Smacznego,

czwartek, 16 sierpnia 2012

Wafelki kakaowo-orzechowe


Chyba znacie to nurtujące wszystkich łasuchów pytanie "Czy jest coś słodkiego?"...  No więc jest ;) Wafelki kakaowo-orzechowe bardzo szybkie w przygotowaniu, 30 minut i już prawie gotowe do skonsumowania. Przepis na masę do przełożenia wafli znalazłam tutaj.


Składniki
  • 5 wafli (30 cm x 30 cm)
  • 170 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (w zamian użyłam cukru waniliowego)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 150-200 g orzechów włoskich lub laskowych
Masło, mleko, cukier, kakao i cukier waniliowy należy dokładnie rozpuścić i zagotować w szerokim rondlu. Dodać uprzednio zmiksowane w blenderze lub posiekane na drobne kawałki orzechy, wymieszać i całość zdjąć z ognia. Następnie zdecydowanym ruchem wsypać do rondla mleko w proszku. Szybko i intensywnie wymieszać do całkowitego połączenia, aż masa będzie gładka, jednolita i bez zbrylonego w grudki mleka. Wafle przekładamy gorącą masą i odstawiamy do wystygnięcia pod obciążoną deseczką lub tacką. Obciążenie sprawi, że poszczególne warstwy wafli dobrze się ze sobą skleją oraz, że się nie odkształcą podczas zastygania masy. Kiedy nasze "coś słodkiego" już wystygnie kroimy je w dowolnej wielkości kawałki. Kształt dowolny, mogą to być kwadraty romby, prostokątny czy trójkąty.

Smacznego,

wtorek, 7 sierpnia 2012

Muffinki z brzoskwiniami i kruszonką


Dawno nic nie piekłam, więc postanowiłam zmienić ten stan rzeczy. Na rozgrzewkę coś prostego i szybkiego, czyli muffinki :) Z kawałkami owoców. Najlepsze z dużą ilością kruszonki. Mięciutkie i wilgotne nawet na drugi dzień.

 

Składniki (36 muffinek*) 
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń (jeżeli używamy świeżych owoców zastąpić mlekiem)
  • 1 szklanka oleju
  • 480 g brzoskwiń (jedna puszka)
Suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w dużej misce. Jajka, mleko, syrop z brzoskwiń i olej wymieszać dokładnie w mniejszej misce. Następnie wlać miks jajeczny do mąki i połączyć ze sobą składniki suche i mokre. Część brzoskwiń pokroić w paseczki (potrzeba 36) i odłożyć do miseczki, a resztę w kostkę i wmieszać je do ciasta.

Kruszonka
  • 40 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
Masło rozpuścić w rondelku, wsypać cukier i mąką, a następnie zagnieść ręką kruszonkę. W razie potrzeby można dodać odrobinę cukru lub mąki.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, ciasta nakładać prawie po same brzegi papilotek. Na górze kłaść po jednym paseczku brzoskwini i obficie posypać kruszonką (po posypaniu kruszonkę można lekko ją wgnieść). Piekarnik nagrzać do 190C i piec muffinki przez 20-25 minut.

Smacznego!




* 36 muffinek wychodzi z formy o dolnej średnicy jednego gniazdka 5 cm;

środa, 1 sierpnia 2012

Konfitura z płatków róży


Właściwie to nie konfitura... gdyż obchodzi się w tym przypadku bez gotowania, płatki róży są po prostu ucierane z cukrem. Do konfitury używamy płatków róży cukrowej czyli róży stulistnej (R. centifolia) lub róży pomarszczonej (R. rugosa). Ja użyłam rugosy bo do takiej mam akurat dostęp - rośnie u mnie w ogródku :) Ma ona jednak mały minus... trzeba "obrać" strasznie dużo kwiatów, ponieważ kwiat róży pomarszczonej ma znacznie mniej płatków niż róży stulistnej.


Składniki (na 1 słoiczek 200ml)
  • 100 g płatków róży
  • 200 g cukru drobnoziarnistego (nie cukru pudru!)
  • sok z 1/2 cytryny
Płatki róży trzeba zebrać w miarę pogodny i słoneczny dzień, tak aby były one suche. Można je włożyć na 1 dzień do lodówki by wyszły z nich ewentualnie czarne robaczki (nie jest to jednak konieczne) lub po prostu starannie je przebrać i poobrywać białe końcówki, które powodują gorzki smak (niektóre przepisy podają, że te białe końcówki nie mają wpływu na smak, ale w sumie jeszcze sama nie ryzykowałam i nie robiłam konfitury z nimi :P ). 
Płatki ucierać w wyparzonej makutry drewnianym tłuczkiem, dosypując partiami cukier i skrapiając sokiem z cytryny, który nada całości piękną barwę. Ucierać do momentu, gdy cukier całkowicie się rozetrze i utworzy z płatkami gęstą masę.
Konfiturę należy przełożyć do wcześniej wyparzonego, małego słoiczka, na wierzch można położyć krążek pergaminu nasączony spirytusem, zakręcamy i voilà. Przechowywać w lodówce.

Taka konfitura wzbogaca smak ciast i wypieków, idealnie nadaje się do połączenia z dżemem jako nadzienie do pączków, rogalików czy babeczek. Właśnie takiej róży użyłam w przepisie na sernik z różą i gorzką czekoladą .

Smacznego,