sobota, 15 lutego 2014

Cupcakes ananasowo - kokosowe


Upieczone specjalnie na prezent z okazji ukończenia studiów inżynierskich. W samym środku kalendarzowej zimy, której za oknem zupełnie nie widać (choć w dzień obrony trochę posypało) słoneczne cupcakes w tropikalnej ananasowo - kokosowej odsłonie. Z kokosowym kremem na bazie serka mascarpone i "oczkiem" z ananasowego purée. Jeszcze raz gratulacje dla Pani Inżynier! ;)


Składniki (24-26 babeczek) 
  • 180 g miękkiego masła
  • 220 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 ml syropu z ananasa
  • 420 g mąki pszennej
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g ananasa z puszki (niskosłodzonego)
Mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną wymieszać w misce, odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera na jasną i puszystą masę, dodać kolejno po jednym jajku nadal miksując. Następnie dodać jogurt naturalny, porcjami dosypywać wcześniej wymieszane suche składniki, a na końcu dolać syrop z ananasa, całość dobrze zmiksować. Pokrojonego w kostkę ananasa wmieszać w ciasto przy pomocy drewnianej łopatki.

Formę do pieczenia muffinów wyłożyć papilotkami i do każdej nałożyć po około 3/4 wysokości ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 25 minut. Po upieczeniu babeczki od razu wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.

Krem
  • 500 g serka mascarpone
  • 120 g cukru pudru (8 łyżek)
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego
Wiórki kokosowe rozdrobnić w malakserze (najlepiej na pył). Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i wiórkami za pomocą łyżki. By trochę rozluźnić dość zbitą konsystencję kremu na końcu dodać jogurtu naturalnego, ale nie za dużo, żeby krem nie wyszedł zbyt rzadki i nie spływał z babeczek.

Każdą babeczkę posmarować po wierzchu 1/2 łyżeczki kremu. Resztę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie małej gwiazdki i dekorować babeczki wyciskając rozetki w okrąg, tak aby na środku powstało zagłębienie na purée z ananasa. Schłodzić w lodówce.

Purée z ananasa
  • 90 g ananasa z puszki (niskosłodzonego)
  • 15 g cukru
  • 7,5 g żelatyny rozpuszczone w łyżce gorącej wody (15 ml)
Ananasa zblendować, dodać cukier i zagotować na wolnym ogniu. Następnie wmieszać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, całość wystudzić i schłodzić. Nakładać na środek każdej babeczki po około 1/2 łyżeczki.
,
Smacznego,
PODPIS

Follow on Bloglovin

1 komentarz: