sobota, 31 maja 2014

Domowy ekstrakt z wanilii


Zaraz obok szafranu i kardamonu, wanilia jest najdroższą przyprawą świata. Jej smak i aromat jest też jednym z najbardziej popularnych i lubianych smaków na świecie. Łagodny aromat wanilii podnosi smak wielu słodkich dań: ciast, kremów, sufletów oraz oczywiście lodów. My europejczycy w celach kulinarnych wolimy jednak wykorzystywać ziarenka wanilii, podczas gdy amerykanie zazwyczaj używają ekstraktu, co wydaje się opcją bardziej wydajną i ekonomiczną - zwłaszcza w przypadku ekstraktu domowej roboty ;)


Składniki (700 ml)
  • 300 ml spirytusu (lub 700 ml wódki zamiast spirytusu i wody)
  • 400 ml chłodnej przegotowanej wody
  • 10 lasek wanilii
Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół (nie wyskrobywać ziarenek!) i w łożyć do butelki lub słoja, całość zalać spirytusem rozcieńczonym przegotowaną wodą, tak aby alkohol całkowicie przykrył strąki wanilii. Szczelnie zamknąć, odstawić w ciemne i chłodne miejsce (nie do lodówki), aby alkohol wyciągną kolor oraz aromat ze strąków. Pamiętać, aby co jakiś czas energicznie wstrząsnąć butelką.

Już po około tygodniu ekstrakt nabierze bursztynowej barwy, jednak dopiero po 2-3 miesiącach osiągnie dojrzałość i będzie gotowy do użytku. Gotowy ekstrakt ma barwę mocnego naparu z czarnej herbaty i można przechowywać przez lata.Co jakiś czas warto jednak dorzucać do ekstraktu nowe laski wanilii, jak i uzupełniać ubytki alkoholu.

Smacznego,
 PODPIS
Follow on Bloglovin

sobota, 24 maja 2014

Domowy ekstrakt z mięty


Ekstrakt z mięty idealnie nadaje się do aromatyzowania ciast i deserów, może się też przydać przy produkcji domowych lodów, mas, ponczu czy nawet drinków.  Jego produkcja jest banalnie prosta! Wystarczy zalać liście mięty alkoholem, od czasu do czasu wstrząsnąć i cierpliwie czekać na efekt końcowy ;)


Składniki (500 ml)
  • 210 ml spirytusu (lub 500 ml wódki zamiast spirytusu i wody)
  • 290 ml chłodnej przegotowanej wody
  • 100 + 100 listków mięty pieprzowej
  • 10 młodych listków pokrzywy
Liście mięty wypłukać pod zimną, bieżącą wodą, osuszyć, włożyć do dużego słoja i zalać spirytusem rozcieńczonym przegotowaną wodą. Szczelnie zamknąć, wymieszać i odstawić w na tydzień w ciemne i chłodne miejsce (nie do lodówki), aby alkohol wyciągną z liści kolor oraz aromat. Pamiętać by codziennie wstrząsać słojem.

Po tygodniu wymienić liście mięty na nowe oraz dodać 10 młodych listków pokrzywy, które są bogatym źródłem witaminy C i pozwolą na dłuższe utrzymanie zielonej barwy ekstraktu, który z czasem brunatnieje. Następnie odstawić na kolejny tydzień i po tym czasie przecedzić oraz rozlać do butelek.

Smacznego,
PODPIS

Follow on Bloglovin

niedziela, 4 maja 2014

Czekoladowy sernik na zimno z musem truskawkowym


Długi weekend dobiega już końca i jako, że był to weekend majowy powinien być on ciepły i słoneczny… No cóż… Nie do końca taki było, ale w niczym mi to nie przeszkodziło :P Sezon grillowy został rozpoczęty pomimo lodowatego wiatru, a to, że na deser w taki ziąb był sernik na zimno jakoś nikomu nie przeszkadzało :) 
Tym razem padło na oklepane zestawienie smakowe jakim jest: czekolada, truskawki  i bita śmietana.  Co prawda truskawki nie były świeże, a z tzw. puszki - nad czy ubolewam… Bo z takimi świeżymi to dopiero by był sernik! Mimo wszystko wyszło całkiem dobre ciacho. Idealny deser na rodzinne spotkanie na świeżym powietrzu, czy do niedzielnej, przed lub po południowej kawki :)



Biszkopt czekoladowy
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 łyżeczki octu
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijając dodawać kolejno po jednym żółtku. Następnie na najmniejszych obrotach wmieszać powoli i delikatnie mąkę oraz kakao. Na koniec wlać ocet i zmiksować dokładnie ciasto ostatni raz, nadal na najwolniejszych obrotach. 

Formę wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Piekarnik nagrzać do 180ºC i piec biszkopt przez około 25 minut (ciasto powinno odejść od brzegów i stawiać opór po naciśnięciu na środku). Wystudzić i naponczować w tortownicy.

Poncz
  • 3 liście mięty 
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki likieru Mojito
Liście mięty rozetrzeć/zmacerować w 3 łyżkach wody, odstawić na 10 minut, aby woda przeszła zapachem i olejkami z mięty, następnie przecedzić przez sitko by oddzielić fragmenty listków. Dodać likieru, całość wymieszać i naponczować biszkopt.

Masa serowa
  • 800 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 25 g żelatyny rozpuszczone w 100 ml gorącej wody 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając przesiany cukier puder. Następnie dodawać stopniowo po łyżce serka homogenizowanego oraz rozpuszczoną czekoladę, cały czas miksując. Na samym końcu dodać lekko przestudzoną, dobrze rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać na najwyższych obrotach miksera.

Masę wylać na naponczowany biszkopt, wygładzić, z góry nałożyć wcześniej przygotowaną wkładkę (taką samą jaka była używana do wykonania tego sernika) i obciążyć czymś (np. garnkiem z zimną wodą) równomiernie sernik od góry. Schłodzić w lodówce, do czasu, aż ciasto dobrze stężeje.

W przypadku metalowej tortownicy wkładkę można również zapiąć tak jak to było robione tutaj, ja po prostu tym razem korzystałam ze silikonowej tortownicy, gdzie wygodniej było mi nałożyć ją od góry ;)

Kiedy sernik stężeje "zdemontować" z wierzchu tekturową wkładkę, przed zalaniem powstałych dzięki niej zagłębień jaki i samego wierzchu ciasta musem truskawkowym, na pograniczu dwóch kawałków przy samym brzegu obręczy wbijać nóż w celu zaznaczenia na bocznej ścianie obwodowej linii późniejszego cięcia.




Mus truskawkowy
  • 2 puszki truskawek w syropie lub z kompotu (320 g) - w sezonie oczywiście warto zastąpić krajowymi, świeżymi truskawkami
  • 175 ml syropu z truskawek
  • 2 łyżka likieru Mojito
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 g żelatyny rozpuszczone w 40 ml gorącej wody
Do szklanki odlać syrop z truskawek. Owoce z puszki  przełożyć do rondelka, dodać 175 ml wcześniej odlanego syropu, dwie łyżki soku z cytryny oraz likieru Mojito i zmiksować za pomocą blendera. Lekko przestudzoną, dobrze rozpuszczoną żelatynę wlewać cienkim strumieniem, cały czas mieszając przy tym mus łyżką. Tak przygotowanym musem zalać baseniki jak i sam wierzch ciasta, wstawić je do lodówki na 4-5 godzin, aby mus się ściął (mus o zbyt płynnej konsystencji może zniszczyć serowe ścianki po wykrojeniu kawałka ciasta). Kiedy mus się zetnie zaznaczyć na wierzchu sernika (dla ułatwienia późniejszego podziału ciasta na kawałki) za pomocą noża lekko linie cięcia. 
 .
Bita śmietana
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 opakowanie fixu do śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka likieru Mojito
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem, dodać łyżkę likieru, a następnie przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować wierzch sernika.

Dodatkowo
  • rurki z kremem waniliowym
  • 6 kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • listki mięty do dekoracji
Do każdego baseniku wbić po rurce z kremem. Każdą kostkę czekolady przekroić po przekątnej, tak aby powstały dwa trójkąty. Kawałki czekolady układać koło rurek. Dodatkowo wierzch sernika można udekorować świeżymi listkami mięty.

Smacznego,
PODPIS
Follow on Bloglovin