sobota, 28 listopada 2015

Paj dyniowy (pumpkin pie)


Pumpkin Pie to amerykańska klasyka bardzo często spożywana w okresie jesiennym i wczesnozimowym. Dynia jest symbolem żniw, dlatego w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, ciasto jest zazwyczaj przygotowywane z okazji Dnia Dziękczynienia, ale także na Boże Narodzenie czy Halloween. Paj składa się z kruchego spodu oraz ze sporej ilości kremowego nadzienia przygotowanego na bazie dyni, którego kolor w zależności od rodzaju użytej dyni (ponoć najlepsza jest dynia piżmowa) waha się od odcieni pomarańczowego, aż do brązów.

Ciasto posiada swój specyficzny smak i aromat pochodzący od użytej do przyprawienia dyni mieszanki przypraw: cynamonu, sproszkowanego imbiru, gałki muszkatołowej oraz mielonych goździków. Dodatkowo można użyć również odrobiny ziela angielskiego, kardamonu czy aromatycznej wanilii.


Kruche ciasto - pâte brisée (forma o ⌀ 20 cm i wysokości 5 cm)
  • 320 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 110 ml zimnego mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło, sól oraz mleko. Zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na dwie części (2/3 - spód i 1/3 - listki na wierzch + warkocz). Większą rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na okrąg o średnicy nieco większej niż średnica formy, tak by po włożeniu ciasta do uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną formy pokryło ono jej boki i lekko wystawało ponad nią. Wystające znad formy skrawki ciasta oberwać i upleść z nich ozdobny warkocz na wierzch ciasta. Formę wraz z drugą częścią ciasta owiniętą w folię spożywczą włożyć na 30 minut do lodówki i w tym czasie rozgrzać piekarnik do 220ºC.

Na schłodzone ciasto wyłożyć kawałek papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać ceramiczne kuleczki lub ryż/fasolę, w celu obciążenia ciasta.  Wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec kruchy spód przez około 15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć papier z obciążeniem i ponownie wstawić do piekarnika, piec około 5 minut, do lekkiego zrumienienia spodu. Wyjąć i przestudzić.

Nadzienie dyniowe
  • 800 g puree dyniowego
  • 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
Wszystkie składniki nadzienia przełożyć do dużej miski i rozmieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Gotowe nadzienie wylać na podpieczony kruchy spód, na brzegach ułożyć listki oraz warkocz z ciasta kruchego, posmarować je mlekiem i całość wstawić do rozgrzanego do 200ºC piekarnika. W tej temperaturze piec ciasto przez około 15-20 minut, po czym zmniejszyć ją do 180ºC i piec dodatkowe około 50 minut, aż do zauważalnego "ścięcia" dyniowego nadzienia.

Upieczone ciasto wyjąć, wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce. Wierzch udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem.

Smacznego,
PODPIS

niedziela, 15 listopada 2015

Korona jesieni, czyli czekoladowe ciasto z gruszkami i solonym karmelem


Gruszka to zdecydowanie królowa jesieni. I choć grusze rozpoczynają owocować już od późnego lata, to najlepsze, najsmaczniejsze i rozpływające się w ustach owoce pochodzą właśnie z jesiennych zbiorów. W tym przypadku ich królewskie mości, gruszki występują w doborowym i równie zacnym towarzystwie, gorzkiej czekolady i solonego karmelu. Mokre i wilgotne czekoladowe ciasto pod względem konsystencji bardzo przypomina brownie, nie jest jednak aż tak zwarte. Gruszki zapiekane w całości po upieczeniu ciasta są miękkie i stawiają lekki opór pod naporem noża czy widelczyka (opcjonalnie można je podgotować i dopiero zapiec). Wystające ogonki i części gruszek tworzą tytułową "koronę jesieni", złocisty i słodko/słony sos karmelowy dopełnia całość - bo jak wiadomo korony są przecież ze złota!


Składniki
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 małych gruszek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki anyżu 
Gruszki obrać ze skórki, od spodu wykroić gniazda nasienne, ogonki zachować. Gruszki powinny stać, jeśli nie trzymają pionu należy je ściąć równo od dołu. Obrane owoce skropić sokiem z cytryny i oprószyć przyprawami: cynamonem i anyżem.

Gorzką czekoladę umieścić w miseczce ustawionej na rondlu z ciepłą wodą i rozpuścić ją w tzw. kąpieli wodnej.

W dużej misce ubić jajka z cukrem, dodać olej, mleko, ekstrakt waniliowy oraz proszek do pieczenia, zmiksować. Następnie cały czas miksując (na najniższych obrotach miksera) powoli wlać rozpuszczoną czekoladę. Na samym końcu dodać przesianą mąkę i krótko zmiksować do połączenia składników.

Gotowe ciasto przelać do małej tortownicy (średnica 21 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wyrównać i po okręgu włożyć w nie wcześniej przygotowane owoce (tak by dotykały dna). Piec w piekarniku rozgrzanym do 165ºC i piec przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.

Sos karmelowy 
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka wody
  • 65 g masła
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • szczypta soli
W garnuszku o grubym dnie na umiarkowanym ogniu rozpuścić cukier z dodatkiem wody (nie mieszać), uważając by go nie przypalić. Kiedy syrop cukrowy zacznie nabierać bursztynowej barwy, zdjąć garnek z palnika, a następnie dodać pokrojone w małą kosteczkę masło oraz podgrzane mleko (reakcja będzie gwałtowna) i rozmieszać rózgą do ponownego rozpuszczenia wszystkich składników.

Ponownie ustawić na kuchence i pogotować na najmniejszej mocy palnika, cały czas mieszając. Zdjąć, oprószyć solą i wymieszać. Lekko przestudzić i polać wierzch wystudzonego ciasta.

Smacznego, 
PODPIS

Moje wypieki. Wielki powrót

P.S. Przepis zgłaszam do konkursu w którym można wygrać najnowszą książkę Doroty Świątkowskiej ;) Może i Wy spróbujecie swoich sił?

wtorek, 10 listopada 2015

Jogurtowy sernik dyniowy na biszkopcie z dynią


Kolejny jesienny sernik, tym razem dyniowy. Z dodatkiem dyniowego puree, aromatycznych przypraw korzennych i sporą dawką polewy czekoladowej. Dzięki jogurtowi greckiemu jest zdecydowanie lżejszy i delikatniejszy niż tradycyjny sernik. A dla leniuchów chcących zaoszczędzić trochę czasu: biszkoptowy spód z powodzeniem można zastąpić takim ciasteczkowym ;)


Spód
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżki octu
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijając dodawać kolejno po jednym żółtku. Następnie na najmniejszych obrotach wmieszać powoli i delikatnie mąkę oraz kakao. Na koniec wlać ocet i zmiksować dokładnie ciasto ostatni raz, nadal na najwolniejszych obrotach.   

Ciasto przelać do tortownicy (średnica około 23 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180ºC i piec biszkopt przez około 25 minut (ciasto powinno odejść od brzegów i stawiać opór po naciśnięciu na środku).

Masa serowa
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 480 g jogurtu greckiego
  • 500 g puree z dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/8 łyżeczki startego ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka cukru
Twaróg zmielić dwukrotnie lub dobrze rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać jogurt grecki, pure z dyni, przyprawy oraz żółtka ubite z cukier do białości, zmiksować blenderem na gładką masę. Mąkę wmieszać przy pomocy szpatułki. Na samym końcu wtłoczyć w masę serową pianę z białek. Całość wylać na ciepły biszkoptowy spód.

Piec w piekarniku (grzałki góra i dół, bez termoobiegu) rozgrzanym do 150ºC przez około 70 minut lub dłużej, aż środek sernika będzie ścięty. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Dekoracja
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki soku z pomarańczy
Czekoladę z dodatkiem masła rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej, dobrze rozmieszać rózgą i rozsmarować po wierzchu ciasta.

Cukier puder rozetrzeć z sokiem z pomarańczy do gładkości. Jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty - dolać parę kropel soku, a jeśli zbyt rzadki - dodać trochę cukru pudru. Lukier przełożyć do worka cukierniczego i udekorować wierzch według uznania.

Smacznego,
PODPIS

Moje wypieki. Wielki powrót

P.S. Przepis zgłaszam do konkursu w którym można wygrać najnowszą książkę Doroty Świątkowskiej ;) Może i Wy spróbujecie swoich sił?