tag:blogger.com,1999:blog-5544913235217033396.post7195736358827719467..comments2024-03-27T16:34:37.780+01:00Comments on Nutka Słodyczy: Marlenka (miodowo - orzechowa)Konstancjahttp://www.blogger.com/profile/01509216461469329970noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-5544913235217033396.post-56831542062154027502016-11-30T20:48:22.103+01:002016-11-30T20:48:22.103+01:00Jedno z moich ulubionych ciast. Próbowałam również...Jedno z moich ulubionych ciast. Próbowałam również kilka lat temu oryginału w obu wersjach. Szkoda, że tak ciężko je u nas kupić, a jeśli już, to do najtańszych nie należy. Piekę marlenkę od 3 czy 4 lat. W smaku przypomina mi nieco placek czeski, który robiła mama, jak byłam dzieckiem. Ciasto, jak to te z miodem, zdecydowanie najlepsze po 3 dniach, jak się wszystko przegryzie i zmięknie, dlatego polecam schować przed domowymi łasuchami, bo trudno się powstrzymać przed wcinaniem ;) Czasem, jak brak mi już kremu, to przekładam 1-2 warstwy kwaskowym dżemem - też pyszne, tylko wtedy z marlenką niewiele ma wspólnego. Ps. spróbuj ciut cieniej wałkować blaty (jak w oryginale), wtedy całość idealnie się przegryza ;)Monikahttp://www.mieszamwgarnku.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5544913235217033396.post-51153784893205939002013-10-02T09:09:49.207+02:002013-10-02T09:09:49.207+02:00Cieszę się, że się podoba :) O faktycznie zniknął ...Cieszę się, że się podoba :) O faktycznie zniknął ten przepis z bloga pani Doroty...Konstancjahttps://www.blogger.com/profile/01509216461469329970noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5544913235217033396.post-84974732717285854202013-06-12T22:04:01.105+02:002013-06-12T22:04:01.105+02:00Ale dobre!!! Uwielbiam przekładańce :)Ale dobre!!! Uwielbiam przekładańce :)Kulinarne Wyskokihttp://kulinarnewyskoki.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5544913235217033396.post-42796843909558692932013-05-04T13:11:31.038+02:002013-05-04T13:11:31.038+02:00mniam!mniam!ania-gotuje.blog.plhttp://ania-gotuje.blog.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5544913235217033396.post-83230503367787691092013-01-10T23:04:00.635+01:002013-01-10T23:04:00.635+01:00Cieszę się bardzo i zapraszam tutaj: http://nutkas...Cieszę się bardzo i zapraszam tutaj: http://nutkaslodyczy.blogspot.com/2013/01/marlenka-czekoladowo-mleczna.html ;)Konstancjahttps://www.blogger.com/profile/11884622728049756464noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5544913235217033396.post-52673984929554741672013-01-10T21:32:16.977+01:002013-01-10T21:32:16.977+01:00Zrobiłam i pyszne ,ale dodałam dwie puszki masy bo...Zrobiłam i pyszne ,ale dodałam dwie puszki masy bo robiłam na dużej blaszce i z 4 placków.Szkoda ,ze nie ma przepisu na ten drugi placek mleczno -czekoladowyAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5544913235217033396.post-12831462379946697662013-01-02T22:24:44.413+01:002013-01-02T22:24:44.413+01:00Spróbuję jeszcze raz,moje miały kolor ciemniejszy ...Spróbuję jeszcze raz,moje miały kolor ciemniejszy niż na zdjęciu.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5544913235217033396.post-21468597578694767432013-01-02T21:36:16.225+01:002013-01-02T21:36:16.225+01:00Może blaty za bardzo się spiekły? i potrzebowały p...Może blaty za bardzo się spiekły? i potrzebowały po prostu więcej czasu na odmięknięcie.Konstancjahttps://www.blogger.com/profile/11884622728049756464noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5544913235217033396.post-28266857270162387932012-12-25T18:05:29.276+01:002012-12-25T18:05:29.276+01:00U mnie ciasto po 2 dniach nie zmiękło tak żeby moż...U mnie ciasto po 2 dniach nie zmiękło tak żeby można je było podać:(Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5544913235217033396.post-20904184809566813982012-12-24T21:06:53.835+01:002012-12-24T21:06:53.835+01:00Hmmm... szczerze powiedziawszy to nie mam pojęcia ...Hmmm... szczerze powiedziawszy to nie mam pojęcia czemu tak się stało. Nie mam jakiegoś dużego doświadczenia w pieczeniu tego ciasta, ale za każdym razem wychodziło tak jak trzeba. Może skoro ścięło się tylko samo białko, to może przy następnym podejściu warto roztrzepać jajko(?), masę jajeczną wlewać od razu jak zauważymy pierwsze oznaki zagotowania się (a nie czekać, aż zawartość garnka będzie 'skakać' - nie wiem jak było w tym przypadku?) i najważniejsze aby już w czasie samego wlewania ciągle mieszać rozpuszczone w garnku składniki. To chyba tyle, innego pomysłu nie mam. I mam nadzieję, że następnym razem ciasto wyjdzie idealnie ;)Konstancjahttps://www.blogger.com/profile/11884622728049756464noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5544913235217033396.post-55688146228480752972012-12-19T14:46:11.104+01:002012-12-19T14:46:11.104+01:00Ja mam pytanie, bo w pierwszym etapie robienia cia...Ja mam pytanie, bo w pierwszym etapie robienia ciasta, wtedy jak trzeba wszystko gotować, to po dodaniu jajka ścięło mi się białko (mimo że mieszałam cały czas). Jak tego uniknąć?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5544913235217033396.post-76513621766797190652012-08-23T10:47:30.390+02:002012-08-23T10:47:30.390+02:00Najbardziej pożądany przepis.
Kiedyś był na "...Najbardziej pożądany przepis.<br />Kiedyś był na "Moich wypiekach".<br />Dobrze, że się u Ciebie zachował ;)<br /><br />Najpyszniejszy tort miodowy jaki robiłam.<br /><br />Śliczny blog, dziwię się, że tak mało osób tu wchodzi.Anonymousnoreply@blogger.com