Błyskawiczny w przygotowaniu i orzeźwiający w smaku sernik na zimno - tym razem w wersji dla alergików, bo bez laktozy. Słodki i mocno orzechowy spód z dodatkiem suszonych moreli idealnie komponuje się z nie za słodką i lekko cytrusową, kremową masą serową, aromatyzowaną gałązką rozmarynu. Dla przełamania całości środek ciasta skrywa owoce borówki amerykańskiej, ale równie dobrze spiszą się tu maliny.
Orzechowy spód
- 70 g orzechów włoskich
- 30 g płatków migdałowych
- 25 g orzechów laskowych
- 10 suszonych moreli
- 4 łyżeczki masła orzechowego
- 4-5 łyżek syropu klonowego
- 250 g borówek amerykańskich
Orzechy oraz morela zmielić na drobno w malakserze. Dodać masło orzechowe i syrop klonowy, wymieszać. Całość przełożyć do tortownicy (26 cm średnicy) z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i wygnieść orzechowy spód, na który wysypać borówki (pozostawiając kilkanaście sztuk do dekoracji).
Masa serowa
- 690 g twarogu półtłustego klinek bez laktozy
- 300 ml mleka Wydojone bez laktozy 3,2%
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
- 1 mała gałązka rozmarynu
- sok z 1/2 cytryny
- 9 łyżek syropu klonowego
- 8 płaskich łyżeczek żelatyny rozpuszczone w 90 ml wrzątku
Mleko zagotować z gałązką rozmarynu oraz mieloną wanilią, zdjąć z ognia i wystudzić.
Twaróg, sok z cytryny, syrop klonowy i mleko umieścić w wysokim naczyniu. Całość zmiksować przy pomocy blendera na gładko, pod koniec dodając rozpuszczoną żelatynę. Gotową masę serową wylać do uprzednio przygotowanej tortownicy i schłodzić w lodówce.
Wierzch opcjonalnie udekorować gałązkami świeżego rozmarynu, borówkami, plasterkami cytryny i orzechami.
Smacznego,

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz