czwartek, 3 maja 2018

Sernik cytrynowo-rozmarynowy z borówkami na zimno (bez laktozy)


Błyskawiczny w przygotowaniu i orzeźwiający w smaku sernik na zimno - tym razem w wersji dla alergików, bo bez laktozy. Słodki i mocno orzechowy spód z dodatkiem suszonych moreli idealnie komponuje się z nie za słodką i lekko cytrusową, kremową masą serową, aromatyzowaną gałązką rozmarynu. Dla przełamania całości środek ciasta skrywa owoce borówki amerykańskiej, ale równie dobrze spiszą się tu maliny.


Orzechowy spód
  • 70 g orzechów włoskich
  • 30 g płatków migdałowych
  • 25 g orzechów laskowych
  • 10 suszonych moreli 
  • 4 łyżeczki masła orzechowego
  • 4-5 łyżek syropu klonowego
  • 250 g borówek amerykańskich
Orzechy oraz morela zmielić na drobno w malakserze. Dodać masło orzechowe i syrop klonowy, wymieszać. Całość przełożyć do tortownicy (26 cm średnicy) z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i wygnieść orzechowy spód, na który wysypać borówki (pozostawiając kilkanaście sztuk do dekoracji).

Masa serowa
Mleko zagotować z gałązką rozmarynu oraz mieloną wanilią, zdjąć z ognia i wystudzić.

Twaróg, sok z cytryny, syrop klonowy i mleko umieścić w wysokim naczyniu. Całość zmiksować przy pomocy blendera na gładko, pod koniec dodając rozpuszczoną żelatynę. Gotową masę serową wylać do uprzednio przygotowanej tortownicy i schłodzić w lodówce.

Wierzch opcjonalnie udekorować gałązkami świeżego rozmarynu, borówkami, plasterkami cytryny i orzechami.

Smacznego,
  PODPIS




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz