Lekkie i orzeźwiające lody ananasowe na mleczku kokosowym. Nie za słodkie i lekko kwaskowate, a do tego ekspresowe, bo wystarczy tylko zmiksować składniki, mieszankę rozlać do foremek, zamrozić i gotowe.
Składniki (ok. 10-12 lodów na patyku)
- 1 mały ananas
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1/4 szklanki brązowego cukru (opcjonalnie)
- wiórki kokosowe
Ananasa obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do kielicha blendera. Dodać mleczko kokosowe i zmiksować "na gładko". Jeśli ananas był mało słodki opcjonalnie można dosłodzić mieszankę i całość lekko podgrzać na małym ogniu tak, a żeby cukier się rozpuścił.
Gotową mieszankę przelać do foremki/foremek, wierzch (a raczej spód) obficie obsypać wiórkami kokosowymi i umieścić w zamrażalniku. Po około 20-30 minutach w lekko zmrożone lody powtykać patyczki i pozostawić na 4-5 godziny do całkowitego zamrożenia.
Smacznego,

wegańskie i pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne, słodziutkie i bardzo ładnie wyglądają. Uwielbiam takie słodycze!
OdpowiedzUsuń