sobota, 24 października 2015

Sernik jabłkowy na spodzie z granoli


Jesienna pora wkradła się i do kuchni. Dla wszystkich kochających serniki, mam przepis na idealny sernik jabłkowy. Pyszny, delikatny i soczysty przez dodanie puree z jabłek. Na chrupkim spodzie z granoli z dodatkiem suszonego jabłka i rodzynek oraz wierzchem oblanym śmietankowym frostingiem z kremowego serka kanapkowego i oprószonym świeżo mieloną korą cynamonu. Koniecznie wypróbujcie!


Spód (tortownica 23 cm średnicy)
  • 200 g granoli z suszonym jabłkiem i rodzynkami
  • 50 g masła
Masło umieścić w rondelku, roztopić na wolnym ogniu. Granolę lekko pokruszyć, zalać rozpuszczonym masłem, wymieszać łyżką lub zagnieść ręką i wyłożyć na dno tortownicy. Dobrze rozprowadzić po całej powierzchni formy, wyrównać i lekko ugnieść. 

Masa serowa
  • 800 g twarogu półtłustego
  • 600 g jabłek (obranych i wydrążonych)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
Twaróg zmielić lub dobrze rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ubite do białości jajka z cukrem i całość zmiksować na gładką masę blenderem.

W osobnym naczyniu zmiksować na puree jabłka z dodatkiem soku z cytryny i przypraw, wmieszać je w masę serową i wylać całość na spód z granoli, wyrównać.  Piec w kąpieli wodnej* w piekarniku (grzałki góra i dół, bez termoobiegu) rozgrzanym do 160ºC przez około godzinę, do momentu gdy powierzchnia sernika będzie ścięta i lekko złotawa. Wyjąć i wystudzić na blacie przez kilka godzin. Najlepiej dać sernikowi dobrze stężeć i schłodzić go w lodówce przez noc. 

Wierzch (frosting z cream cheese)
  • 125 g śmietankowego serka kanapkowego (cream cheese)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • plasterek jabłka do dekoracji
Serek kanapkowy rozmieszać do gładkości z cukrem pudrem oraz z sokiem z cytryny, rozprowadzić po cieście i wyrównać. Wierzch oprószyć cynamonem. Dla dekoracji na środku ułożyć plasterek jabłka.

Smacznego,
PODPIS

* - poziom niżej pod formą z pieczonym sernikiem umieścić naczynie żaroodporne wypełnione ciepłą wodą;

3 komentarze:

  1. Mam wrażenie, że jest to zabójczo przepyszny serniczek!

    Pozdrawiam i zapraszam w wolnej chwili do mnie
    Zuzia, merelysusan.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam i serniki i jabłka :) a frosting na pewno genialnie do tego pasuje. Zdjęcia jak zawsze super ;)
    Pozdrawiam.

    www.smallhomebakery.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń