Jesień to wczesne i długie wieczory. To czas, kiedy człowiek ma wieczną ochotę na coś dobrego, a najlepszymi przyjaciółmi stają się ciepły koc, kubek gorącej herbaty i najnowszy odcinek ulubionego serialu - upragniona chwila relaksu od jesiennej słoty. Choć z drugiej strony jesień może być i „złota” – słoneczna, pogodna i mieniąca się kolorami ziemi. Pomijając jednak kwestię pogody jedno jest pewne, jesień jest pełna darów natury. Od warzyw po owoce i orzechy, a najbardziej oczywistym z oczywistych jest jabłko – klasyka gatunku naszej polskiej jesieni. To właśnie w tym okresie królują jabłeczniki i szarlotki kochane przez miliony łasuchów, ale czy ktoś jeszcze pamięta o najprostszym w świecie pieczonym jabłku? To deser, który jest traktowany po macoszemu. Przez większość uważany tylko i wyłącznie za idealny deserek dla małego dziecka… Za mało pomysłowy, za mało wykwintny, za mało luksusowy… Ale czasami przecież „less is more” :)
Dziś po długiej przerwie zapraszam właśnie na pieczone jabłko (może uda mi się odmienić ten krzywdzący stereotyp?), deser idealny do rzeczonego kubka gorącej herbaty. Prosty i klasyczny – no może tym razem nie do końca w klasycznej wersji, ale na pewno pyszny, słodki i zdrowy, bo bez dodatku cukru.
Upieczone jabłko przesiąknięte jest aromatem przypraw korzennych, cynamonu i goździków oraz słodkiej wanilii. Idealnie komponuje się z posypką z prażonych orzechów laskowych oraz lekko słonawym, kremowym serkiem śmietankowym. Sercem i zarówno słodyczą deseru jest „płynne złoto” jakim jest prawdziwy pszczeli miód. A dopełnieniem całości i „”kropką nad i” jest pokruszona chałwa o przyjemnym orzechowym posmaku z delikatną nutą wanilii. Finalnie na talerzu mamy samo zdrowie prosto z natury ;)
Składniki (4 porcje)
- 2 jabłka grójeckie
- sok z cytryny
- mielona wanilia
- mielony cynamon
- mielone goździki
- garść orzechów laskowych
- 125 g kremowego serka śmietankowego
- 4 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 50 g chałwy waniliowej
- listki mięty (do dekoracji)
Jabłka umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki owoców umieścić w naczyniu żaroodpornym, obficie skropić sokiem z cytryny i oprószyć przyprawami. Naczynie nadkryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika (180ºC), piec przez około 30 minut.
Orzechy laskowe podprażyć na rozgrzanej, suchej patelni, a następnie drobno zmielić.
Na każdym z talerzy zrobić miodową spiralę, obficie oprószyć zmielonymi orzechami. W centralnym miejscu ułożyć pieczone jabłko, a obok ułożyć "łezkę" z kremowego serka śmietankowego, uformowaną przy pomocy dwóch łyżek stołowych.
Do środka każdego jabłka nalać sporo miodu, tworząc w ten sposób "płynne złote serce" deseru. Całość obficie posypać pokruszoną chałwą, większe kawałki można ponadto dodatkowo ułożyć na talerzu. Na samym końcu w "płynne złote serce" wbić małą gałązkę świeżej mięty.
Smacznego,
I niespodzianka! Na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie www.dajar.pl możecie uzyskać 10% zniżkę na produkty Ambition (rabat obowiązuje do 31.12.2017 r.).
W sesji zdjęciowej został wykorzystany talerz deserowy Ambition Salvatore. #myAmbition
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz