środa, 4 kwietnia 2018

Wielkanocny sernik z zającem

                                                       

Lekki sernik na bazie śmietankowych serków kanapkowych oraz kremowego serka mascarpone ze szczyptą wanilii oraz garścią kwaskowatych malin. Spód ciasta został przygotowany z mieszanki korzennych ciasteczek, orzechów włoskich oraz tartej marchewki i w smaku przypomina tradycyjne ciasto marchewkowe. Dopełnieniem tego marchewkowego akcentu jest zwieńczająca ciasto galaretka z soku marchwiowego z dodatkiem malin oraz delikatny krem malinowy jako wykończenie całego sernika. No a gdzie tytułowy zając? Wycięty w galaretce za pomocą foremki do ciastek w kształcie króliczka jako typowo wielkanocny element dekoracyjny ;)


Spód a'la ciasto marchewkowe
  • 50 g masła
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g marchewki
  • 180 g kruchych ciastek korzennych
Ciastka i orzechy włoskie zmielić na drobne kawałeczki w malakserze i połączyć z uprzednio roztopionym w rondelku masłem oraz ze startą na tarce (drobne oczka) marchewką. Dobrze wymieszać i lekko zagnieść, by powstało coś na miarę kruszonki. Tak przygotowaną masę ciasteczkową przenieść do tortownicy o średnicy 23 cm (metalowa - dno wyłożone papierem do pieczenia; w przypadku tortownicy silikonowej z ceramicznym dnem nie ma takiej potrzeby) i wygnieść nią dno.

Masa serowa
  • 4 jajka
  • 300 g skondensowanego mleka słodzonego
  • 500 g mascarpone
  • 540 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 1/4 łyżeczki mielonej wanilii
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g mrożonych malin
Serki kanapkowe oraz mascarpone umieścić w misie miksera. Dodać słodzone mleko skondensowane oraz jajka i całość zmiksować, aż do otrzymania gładkiej i kremowej masy. Na sam koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz wanilię i krótko wymieszać.

Po ciasteczkowym spodzie rozsypać maliny i przykryć je masą serową. Całość wyrównać i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 50-60 minut, do momentu ścięcia się masy i lekkiego zrumienienia wierzchu. Upieczony sernik studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez około 30 minut, a później już na blacie.

Galaretka marchewkowa
  • 250 ml soku marchewkowego z malinami
  • 3 łyżeczki żelatyny
Sok marchwiowy podgrzać w rondelku i rozpuścić w nim żelatynę. Całość przelać do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 18 cm i pozostawić do stężenia. Przed samym kładzeniem na wierzch upieczonego i dobrze wystudzonego sernika galaretkę można lekko przymrozić, następnie wyciąć foremką do ciastek na środku otwór w kształcie króliczka i położyć taflę centralnie na wierzchu ciasta.

Krem malinowy
  • 3 łyżeczki dżemu malinowego bez pestek
  • 150 g serka mascarpone
  • 150 g śmietany kremówki 30%
  • kilka różowych mini bezików
Mascarpone, śmietanę kremówkę oraz dżem malinowy umieścić w misce i ubić przy pomocy miksera (z końcówkami do ubijania piany) na puszysty krem. Gotowy przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować sernik, wyciskają rozetki z kremu po obwodzie marchewkowej galaretki. 

Tuż przed podaniem ciasta delikatnie oprószyć wierch pokruszoną bezą, ale tylko rozetki z kremu, tak aby marchewkowa tafla pozostała czysta.

Smacznego,
  PODPIS


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz