Faworki, chrust, chruściki czy też kreple to tradycyjne polskie, niemieckie i litewskie chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypane cukrem pudrem. Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki. Wyrabiane są ze zbijanego ciasta śmietanowego i smażone jak pączki. Właściwie przyrządzone faworki są delikatne i kruche. Przepis pochodzi z Moich Wypieków.
- 500 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- szczypta soli
- łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu)
- 3/4 - 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- tłuszcz do głębokiego smażenia (olej)
- cukier puder do posypania
Mąkę
przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze
wyrobić (trwa to dość długo), by ciasto było mięciutkie i elastyczne.
Dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza.
Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 - 60 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem lub nożem wykrawać prostokąty o wymiarach około 12 cm x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.
Po tym czasie ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem lub nożem wykrawać prostokąty o wymiarach około 12 cm x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.
Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego,
Por Favor! Nie jadłem ich od wieków! Ale ślina cieknie! Idę po mopa!
OdpowiedzUsuń