niedziela, 22 czerwca 2014

Syrop różany


Słodki i aromatyczny (choć nie aż tak bardzo jak konfitura z płatków róży) syrop różany. Kolejna propozycja na przetworzenie róży i zatrzymania jej z sobą na dłużej bo ta w ogródku przecież w końcu przekwitnie lub co gorsza w zależności od pogody jej kwiaty postrąca deszcz. Syrop ten będzie z pewnością doskonałym dodatkiem aromatyzująco - słodzącym do mas, lodów, a nawet i herbaty :P Bo czemu by nie? Możliwe również że pozwoli nam uzyskać piękny różany kolor ;)


Składniki (około 800-900 ml)
  • 500 ml wody
  • 500 g cukru
  • 100 g płatków róży
  • sok z cytryny
Płatki róży oczyścić i opłukać. Zalać je ciepłą wodą z cukrem i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut, aż oddadzą cały kolor, zrobią się przeźroczyste i delikatne jak bibułka. Zestawić garnek z ognia i pozostawić na noc, aby nasz syrop nabrał jak najwięcej różanego aromatu.

Następnego dnia dla wzmocnienia koloru można dorzucić dodatkową (dowolną) porcję płatków róży dla pogłębienia koloru i ponownie pogotować z nią syrop, aż płatki staną się bezbarwne. Można też ten etap pominąć - wtedy należy przecedzić syrop by usunąć z niego płatki róży, następnie dodać sok z cytryny i gotować (już nie pod przykryciem) na małym ogniu przez 30-40 minut w celu zagęszczenia i odparowania wody.

Przelać do wyparzonych buteleczek lub słoiczków (ewentualnie spasteryzować). Przechowywać w lodówce.

Smacznego,
PODPIS

Follow on Bloglovin

6 komentarzy:

  1. Nie robiłam nigdy takiego syropu, ale wygląda i pięknie i smacznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie przygarnęłabym taki słoiczek tego różanego eliksiru:) Przepiękny ma kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam przetwory z róży, pyszny przepis :)
    i piękne kwiaty

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy wszystkie rodzaje róż nadają się na syrop????????????.
    Ta na obrazku to chyba odmiana dzikiej róży??????



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno wszystkie róże (oczywiście nie pryskane) są jadalne, więc można spróbować ;)
      Tak na zdjęciu jest odmiana dzikiej róży, do zrobienia syropu użyłam płatków z róży francuskiej lub pomarszczonej (nie jestem ekspertem więc dokładnie nie wiem co to za odmiana rośnie mi w ogródku...).

      Usuń
  5. Ja również robiłam syrop różany. Coś niesamowitego. Zapraszam, inspirujcie się..http://naturalnakuchnia.blox.pl/2015/07/Syrop-rozany-Najsmaczniejszy-najpiekniejszy-z.html

    OdpowiedzUsuń