Kulfi to popularny, indyjski deser mrożony. Choć z wyglądu podobny jest do zachodnich lodów, to odróżnia się jednak od nich bardziej kremową i gęstszą konsystencją. Jest bardzo słodki i sycący. Ma charakterystyczny smak z powodu karmelizacji laktozy, do której dochodzi na skutek długiego procesu gotowania. Do tradycyjnych smaków zalicza się kulfi o smaku różanym, mango, kardamonu, szafranu czy pistacji.
Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z magazyny MIUMAG.
Składniki (6 kulfi po około 60 ml)
- 400 ml mleka
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 75 ml syropu różanego
- 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
- garść świeżych, umytych i posiekanych lub łyżka suszonych płatków róży
- 2 łyżki drobno posiekanych pistacji
Mleko i śmietankę wlać do garnka z grubym dnem, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i zredukować zawartość garnka o połowę (około 1h) ciągle mieszając. Jeśli na wierzchu utworzy się kożuch nie należy go usuwać, a po prostu rozmieszać. Garnek zdjąć z ognia, całość ostudzić i dodać syrop różany, kardamon oraz płatki róży.
Mieszankę przelać do foremek lub kubeczków na lody (ja użyłam silikonowej formy do babeczek) i włożyć do zamrażarki na 4-6h. Pod koniec mrożenia można powtykać w masę patyczki do lodów.
Przed podaniem przełożyć kulfi na 5-10 minut do lodówki, aby nieco zmiękły i stały się delikatniejsze w konsystencji. Wyjąć z foremek i posypać lub obtoczyć w pistacjach.
.
.
Smacznego,
rewelacja, przepięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słysze o takim deserze, zapinowałam sobie przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie ! Pozdrawiam - M.
OdpowiedzUsuń