Idealny letni deser, bardzo efektowny i przy tym banalnie prosty do zrobienia. Charlotte w wersji malinowej melby ze sporą ilością malinowego musu z kawałkami owoców i intensywnie waniliowego jogurtu z soczystą brzoskwinią. Całość polana malinowym sosem, ze sporą czapą świeżych owoców, otulona biszkoptową koroną i czekoladowym rantem. Doskonały deser na upalne dni - nie za słodki i przyjemnie orzeźwiający dzięki wykorzystaniu świeżych owoców.
Biszkopt (tortownica o średnicy 18 cm)
- 1 jajko
- 30 g cukru
- 25 g mąki pszennej
- 5 g mąki ziemniaczanej
- ponadto: 15 biszkoptów typu ladyfinger
Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 160ºC.
Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtko. Mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczaną przesiać przez sito i przy pomocy łopatki kuchennej wmieszać delikatnie w masę jajeczną do momentu połączenia się wszystkich składników. Biszkopt przełożyć do tortownicy i piec przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przeciąć na pół.
Boki zapiętej tortownicy wyłożyć biszkoptami typu "ladyfinger", a upieczony biszkopt (oba blaty) dociąć na średnicę pomniejszoną o ułożone biszkopty. Jeden z dociętych blatów umieścić na dnie tortownicy.
Mus malinowy z malinami
- 500 g malin
- 250 g mascarpone
- 4-6 łyżek cukru pudru (do smaku)
- 25 g żelatyny
450 g malin przetrzeć przez sito, dodać cukru pudru (około 1/4 szklanki odlać do garnuszka podgrzać i rozpuścić w malinowym syropie żelatynę) i serek mascarpone, całość dokładnie zmiksować przy pomocy miksera. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę. Tężejący mus wlać do wyłożonej biszkoptami tortownicy, pozatapiać w nim około 50 g dużych i ładnych malin. Wierzch przykryć drugim blatem biszkoptu i schłodzić w lodówce.
Mus waniliowy z brzoskwinią
- 150 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka mielonej wanilii
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 10 g żelatyny
- 1 dojrzała i soczysta brzoskwinia
Jogurt grecki zmiksować z mieloną wanilią, 2-3 łyżkami cukru pudru oraz z rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody żelatyną. Kiedy masa jogurtowa zacznie tężeć wylać ją na wierzch biszkoptu i zatopić w niej kawałki soczystej brzoskwini.
Sos malinowy
- 10 malin
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 1/2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
10 malin przetrzeć przez sitko do rondelka, dodać cukier puder do smaku i podgrzać. Całość zagęścić płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczoną w 1/4 szklanki zimnej wody. Zagotować.
Dekoracja
- 100 g gorzkiej czekolady
- świeża brzoskwinia
- świeże maliny
- cukier puder
- mięta ananasowa
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na pasie foli bąbelkowej/ papieru do pieczenia o długości obwodu ciasta i około połowy wysokości biszkoptów. Tak przygotowanym czekoladowym pasem obwinąć torcik i schłodzić w lodówce, aż czekolada stężeje.
Po tym czasie ostrożnie zdjąć folię - w ten oto sposób uzyskamy ozdobny czekoladowy rant, który ukryje wszelkie niedoskonałości i przecieki malinowego musu przez biszkopty.
Wierzch torciku polać przygotowanym malinowym sosem i udekorować kawałkami świeżej brzoskwini, malinami oraz miętą. Opcjonalnie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego,
Ależ ona szalenie elegancka! Idealna na letnie przyjęcie :)
OdpowiedzUsuńOj tak! Iście królewski deser, bo w oryginale stworzony na cześć księżniczki Charlotte :D
Usuń