poniedziałek, 31 lipca 2017

Charlotte "Malinowa melba"


Idealny letni deser, bardzo efektowny i przy tym banalnie prosty do zrobienia. Charlotte w wersji malinowej melby ze sporą ilością malinowego musu z kawałkami owoców i intensywnie waniliowego jogurtu z soczystą brzoskwinią. Całość polana malinowym sosem, ze sporą czapą świeżych owoców, otulona biszkoptową koroną i czekoladowym rantem. Doskonały deser na upalne dni - nie za słodki i przyjemnie orzeźwiający dzięki wykorzystaniu świeżych owoców.


Biszkopt (tortownica o średnicy 18 cm)
  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • 25 g mąki pszennej
  • 5 g mąki ziemniaczanej
  • ponadto: 15 biszkoptów typu ladyfinger
Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 160ºC. 

Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtko. Mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczaną przesiać przez sito i przy pomocy łopatki kuchennej wmieszać delikatnie w masę jajeczną do momentu połączenia się wszystkich składników. Biszkopt przełożyć do tortownicy i piec przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przeciąć na pół.

Boki zapiętej tortownicy wyłożyć biszkoptami typu "ladyfinger", a upieczony biszkopt (oba blaty) dociąć na średnicę pomniejszoną o ułożone biszkopty. Jeden z dociętych blatów umieścić na dnie tortownicy.

Mus malinowy z malinami
  • 500 g malin
  • 250 g mascarpone
  • 4-6 łyżek cukru pudru (do smaku)
  • 25 g żelatyny
450 g malin przetrzeć przez sito, dodać cukru pudru (około 1/4 szklanki odlać do garnuszka podgrzać i rozpuścić w malinowym syropie żelatynę) i serek mascarpone, całość dokładnie zmiksować przy pomocy miksera. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę. Tężejący mus wlać do wyłożonej biszkoptami tortownicy, pozatapiać w nim około 50 g dużych i ładnych malin. Wierzch przykryć drugim blatem biszkoptu i schłodzić w lodówce.

Mus waniliowy z brzoskwinią
  • 150 g jogurtu greckiego 
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 10 g żelatyny
  • 1 dojrzała i soczysta brzoskwinia
Jogurt grecki zmiksować z mieloną wanilią, 2-3 łyżkami cukru pudru oraz z rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody żelatyną. Kiedy masa jogurtowa zacznie tężeć wylać ją na wierzch biszkoptu i zatopić w niej kawałki soczystej brzoskwini.

Sos malinowy
  • 10 malin
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
10 malin przetrzeć przez sitko do rondelka, dodać cukier puder do smaku i podgrzać. Całość zagęścić płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczoną w 1/4 szklanki zimnej wody. Zagotować.

Dekoracja
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • świeża brzoskwinia
  • świeże maliny
  • cukier puder
  • mięta ananasowa
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na pasie foli bąbelkowej/ papieru do pieczenia o długości obwodu ciasta i około połowy wysokości biszkoptów. Tak przygotowanym czekoladowym pasem obwinąć torcik i schłodzić w lodówce, aż czekolada stężeje. 

Po tym czasie ostrożnie zdjąć folię - w ten oto sposób uzyskamy ozdobny czekoladowy rant, który ukryje wszelkie niedoskonałości i przecieki malinowego musu przez biszkopty.

Wierzch torciku polać przygotowanym malinowym sosem i udekorować kawałkami świeżej brzoskwini, malinami oraz miętą. Opcjonalnie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego,
PODPIS

2 komentarze:

  1. Ależ ona szalenie elegancka! Idealna na letnie przyjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak! Iście królewski deser, bo w oryginale stworzony na cześć księżniczki Charlotte :D

      Usuń