wtorek, 17 marca 2015

Ispanaklı kek - tureckie ciasto ze szpinakiem


Tradycyjne tureckie ciasto ze szpinakiem, w Polsce znane również jako "leśny mech". Intensywnie zielone, mięsiste, wilgotne i sycące, z dominującym cytrynowym aromatem i lekko wyczuwalnym smakiem szpinaku. Istotnym elementem przełamującym słodycz ciasta oprócz miąższu z czerwonego grejpfrutu jest dodatek prażonych orzechów, które całkowicie zmieniają smak (jak dla mnie z orzechami ciasto jest zdecydowanie dużo lepsze!). Do dekoracji jak i przełożenia kremem można użyć również innych owoców: truskawek, malin, jeżyn, granatu czy pomarańczy. Pełna dowolność i każdy może stworzyć własną kompozycję smakową.  


Składniki (tortownica o średnicy 23 cm)
  • 300-400 g szpinaku
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Szpinak mrożony (w przypadku szpinaku mrożonego musi go być więcej, tak żeby po odciśnięciu nadmiaru wody otrzymać 300-400 g) rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody (świeży oberwać z ogonków), dodać jogurt naturalny, sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy, zmiksować blenderem na jak najbardziej gładkie purée.

Jajka ubić z cukrem do białości i gładkości (brak wyczuwalnych kryształków cukru pod palcami), dodawać stopniowo olej nadal ubijając masę jajeczną, następnie dodać proszek do pieczenia, skórkę z cytryny oraz purée ze szpinaku, zmiksować. Na końcu dodać przesianą mąkę i całość wymieszać szpatułką, aż do połączenia wszystkich składników.

Ciasto przelać do tortownicy (będzie sięgać prawie po brzegi formy) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno, boki wysmarować masłem), piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 50-60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, początkowo w formie, a potem na blacie.

Wystudzone ciasto przekroić na trze blaty, w tym górny z wyraźnie wyrośniętą górką przeznaczyć na okruszki do obsypania gotowego ciasta (można go dodatkowo podsuszyć w ciepłym piekarniku, żeby się lepiej kruszył, gdyż ciasto jest naprawdę wilgotne). 

Masa śmietankowa
  • 300 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 300 g śmietankowego serka kanapkowego
Masło rozetrzeć w makutrze, dodać cukier i nadal ucierać. Kiedy masło z cukrem będzie już dobrze roztarte (kryształki cukru nadal będą wyczuwalne, ale masło będzie na tyle miękkie, że ucieranie nie będzie nam sprawiać problemu) dodać serek kanapkowy i ucierać do powstania białej, puszystej masy bez grudek serka czy kryształków cukru. Gotową masę rozdzielić na dwie równe części.

Ponadto
  • 1 czerwony grejpfrut
  • 3-4 kiwi
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g płatków migdałowych
Grejpfruta obrać i wyfiletować. Miąższ pokroić lub porwać w dłoniach na mniejsze kawałki i dodać do jednej części masy śmietankowej, wymieszać. Kiwi obrać ze skórki i pokroić w plasterki.

Orzechy włoskie i płatki migdałowe posiekać i podprażyć na patelni. Podzielić na dwie części i jedną z nich umieścić w misie malaksera wraz z podsuszonym i pokruszonym blatem, zmiksować.

Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, posmarować go kremem śmietankowym z dodatkiem miąższu z czerwonego grepfruta i przykryć drugim blatem. Resztę kremu śmietankowego rozsmarować po wierzchu i bokach ciasta. Boki obsypać okruszkowo-orzechową kruszonką, na wierzchu wokół brzegów poukładać plasterki kiwi. Drugą połowę orzechów wymieszać z pozostałą kruszonką i udekorować nią centralną część wierzchu ciasta. Schłodzić przez 3-4 godziny w lodówce.

Smacznego,
PODPIS
Źródło przepisu - Food

6 komentarzy: