Domowy i zdrowy krem kokosowy. W smaku bardzo podobny do nadzienia popularnego batonika 'Bounty'. Idealne smarowidło do kanapki, dodatek do owsianki, nadzienie do naleśników czy czekoladek :)
Składniki
- 100 g wiórków kokosowych
- 4 łyżki śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (gęstego)
- 1/2 łyżki cukru waniliowego
W garnku umieścić wiórki koksowe, dodać śmietanę kremówkę, syrop klonowy, jogurt naturalny i cukier waniliowy, zmiksować na kremową masę (będzie to wymagało dłuższej chwili i kilku przerw dla blendera).
Konsystencję (płynność i smarowność kremu) oraz słodkość można regulować przez dodanie większej lub mniejszej ilości syropu klonowego lub śmietanki kremówki. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do 3-4 dni.
Smacznego,
Mmm, wygląda znakomicie, aż mam ochotę taki przygotować :)
OdpowiedzUsuńAlez on musi być pyszny:) Uwielbiam smak kokosa:)
OdpowiedzUsuń