Sycące podwójnie czekoladowe pancakes z dodatkiem kakao i z kawałkami gorzkiej czekolady, które pod wpływem pieczenia i ciepła zamieniają się w "płynne złoto" - natrafienie na taki rozpływający się w ustach kawałeczek to istne niebo w gębie! Do tego kwaskowaty jogurt naturalny, miks owoców leśnych i dżem jeżynowy... Mhmm... Pyszności!
Składniki (około 12 pancakes)
- 2 duże jajka
- 60 g brązowego cukru
- 80 ml szklanki oleju
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 180 ml mleka
- 230 g mąki pszennej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
- garść ulubionych owoców (np. malin i jeżyn) lub innych
- dżem jeżynowy lub inny
Placuszki (ciasto na patelnię nakładać małą chochelką) smażyć bez oleju, z obu stron, odwracając na drugą stronę, gdy zobaczymy pęcherzyki powietrza na placku.
Gotowe placuszki, jeszcze ciepłe przekładać ulubionym dżemem (np. jeżynowym), na wierzch nakładać sporą łyżkę jogurtu naturalnego i obficie obsypać owocami. Opcjonalnie wierzch można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz