środa, 9 marca 2016

Pudding chia


Dziś podzielę się z Wami moim niedawnym kulinarnym odkryciem, a mianowicie nasionami szałwii hiszpańskiej (potocznie i częściej zwanej 'chia'). Te małe i nie pozorne nasionka pochodzą z Meksyku oraz Gwatemali i były uprawianej już przez Azteków. Jak się okazuje te maleństwa to tzw. "superfood", a ich zjedzenie może spowodować, że dnia następnego obudzisz się z rentgenem w oczach lub z inną super mocą... Żartuję! Ich "superowość" polega zupełnie na czymś innym, a mianowicie są bogate w składniki odżywcze, szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Zawierają przede wszystkim dużo białka, błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy oraz mają więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż łosoś!

Tak, więc na dobry początek dnia zapraszam na super zdrowy, super smaczny i super łatwy pudding z nasion chia. Idealny jako śniadanie, deser czy przekąska w środku dnia. A najlepsze jest to, że można go przygotować dosłownie w 5 minut wieczorem, wstawić do lodówki na całą noc (lub odstawić na 30 minut jeżeli chcemy go skonsumować od razu), a rano cieszyć się gotowym już śniadankiem :)


Składniki (2-3 porcje)
  • 400 ml mleka kokosowego*
  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mleko kokosowe, miód i ekstrakt waniliowy dokładnie rozmieszać lub zmiksować blenderem. Następnie dodać nasiona chia i całość wymieszać przy pomocy łyżki. 

Gotową mieszankę rozlać do słoików, zakręcić i wstawić na noc do lodówki. Rano wierzch każdego puddingu posypać ulubionymi owocami, granolą lub bakaliami.
.
Smacznego,
PODPIS

* - jeśli nie masz mleka kokosowego możesz je zastąpić zwykłym mlekiem krowim rozmieszanym z odrobiną jogurtu naturalnego w celu jego zagęszczenia;


P.S. Przepis dołączam do akcji kulinarnej "Superfood w twojej kuchni". Gdyby ktoś z Was również chciałby sprubować "super jedzenia" to szeroki wybór superfood można znaleźć w tym sklepie internetowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz