Mało słodki i raczej wytrawny sernik bez dodatku cukru. Cała jego słodycz pochodzi z pasty daktylowej i suszonych daktyli, które grają tu pierwsze skrzypce. Sernik jest lekki i puszysty dzięki dodatkowi piany z białek i bitej śmietany. Doskonałym uzupełnieniem daktylowej całości jest owsiany spód z dodatkiem pistacji i wierzch oblany sporą dawką gorzkiej czekolady.
Spód owsiany (tortownica 23 cm średnicy)
- 60 g płatków owsianych
- 60 g otrębów owsianych
- 60 g drobno posiekanych pistacji
- 60 g pasty daktylowej
- 150 g masła
Masło i pastę daktylową umieścić w rondelku, roztopić na wolnym ogniu. Resztę składników wymieszać, zalać rozpuszczonym masłem, wymieszać łyżką lub zagnieść ręką i wyłożyć na dno tortownicy. Dobrze rozprowadzić po całej powierzchni formy, wyrównać i ugnieść.
Masa serowa
- 2 szklanki suszonych daktyli bez pestek
- 3 jajka
- 750 g twarogu półtłustego
- 250 ml śmietany kremówki 30%
Twaróg zmielić lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Daktyle zalać szklanką wrzątku i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odlać wodę i zblendować je na gładką masę bez grudek.
Żółtka utrzeć z masą daktylową, a następnie dodawać stopniowo biały ser (i z racji, że masa będzie bardzo gęsta śmiało można skorzystać z blendera). W osobnych naczyniach ubić pianę z białek i bitą śmietanę z dobrze schłodzonej śmietany kremówki. Delikatnie wmieszać je szpatułką w masę serową i wylać całość na owsiany spód.
Sernik piec w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45-50 minut. Wystudzić, wyjąć z formy i udekorować roztopioną gorzką czekoladą (150 g).
Smacznego,
Prezentuje się bardzo ładnie. Ciekawa jestem tego smaku! :)
OdpowiedzUsuńPyszny przepis! - dodalam jeszcze rodzynek i zamiast pasty daktylowej uzylam troche musu daktylowego zrobionego dla masy serowej :)
OdpowiedzUsuńRobiłam go już kilka razy, na spod daje rozdrobnione sucharki wymieszane z nutella a na górę lukier czekoladowy. Wiele osób mówiło że to ich nowy najlepszy sernik:)
OdpowiedzUsuń