Leciutkie ciacha z chrupiącą cukrową skorupką, zapiekanym jabłkiem i słodkim różanym serduszkiem (jeśli nie macie konfitury różanej z powodzeniem możecie zastąpić ją ulubioną marmoladą). Proste, szybkie i smaczne. Sama nie wiem kiedy zniknęły ;)
Składniki (12-14 ciastek)
- 550 g ciasta francuskiego (2 opakowania)
- 2-3 jabłka
- cynamon
- goździki mielone
- konfitura różana (lub ulubiona marmolada)
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- 5-6 łyżek brązowego cukru
Jabłka umyć, pokroić w talarki (o grubość około 5 mm) i z każdego z nich ze środka wyciąć gniazdo nasienne. Dodatkowo żeby jabłkowe talarki były idealnie okrągłe można wyciąć z nich okręgi za pomocą okrągłej foremki do ciastek i tym samy obciąć brzegi ze skórką. Oprószyć cynamonem i goździkami.
Z ciasta francuskiego wyciąć parzystą ilość kółek (większych od jabłkowych talarów o około 1 cm), w połowie z nich na środku wyciąć serduszko. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ułożyć całe kółka (te bez wyciętych serduszek). Na każde z nich wyłożyć po plasterku jabłka, a do dziurki po gnieździe nasiennym nałożyć łyżeczkę konfitury różanej. Brzegi ciastek posmarować roztrzepanym jajkiem, na wierzch położyć koła z serduszkami, zlepić dokładnie ze sobą brzegi przy pomocy widelczyka (tworząc przy tym ozdobny wzorek). Wierzch sklejonych ciastek posmarować roztrzepanym jajkiem i posyp brązowym cukrem.
Gotowe ciastka piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15-20 minut do momentu, aż się ładnie zezłocą.
Gotowe ciastka piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15-20 minut do momentu, aż się ładnie zezłocą.
Smacznego,
Bardzo lubie takie desery!
OdpowiedzUsuńA i ciasto francuskie zalega mi w lodowce bez wiekszego pomyslu na zuzycie...
Zapamietuje!
:)