sobota, 14 lutego 2015

Francuskie krążki z jabłkiem i konfiturą różaną

przepis ciasto francuskie

Leciutkie ciacha z chrupiącą cukrową skorupką, zapiekanym jabłkiem i słodkim różanym serduszkiem (jeśli nie macie konfitury różanej z powodzeniem możecie zastąpić ją ulubioną marmoladą). Proste, szybkie i smaczne. Sama nie wiem kiedy zniknęły ;)


Składniki (12-14 ciastek)
  • 550 g ciasta francuskiego (2 opakowania)
  • 2-3 jabłka
  • cynamon
  • goździki mielone
  • konfitura różana (lub ulubiona marmolada)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 5-6 łyżek brązowego cukru
Jabłka umyć, pokroić w talarki (o grubość około 5 mm) i z każdego z nich ze środka wyciąć gniazdo nasienne. Dodatkowo żeby jabłkowe talarki były idealnie okrągłe można wyciąć z nich okręgi za pomocą okrągłej foremki do ciastek i tym samy obciąć brzegi ze skórką. Oprószyć cynamonem i goździkami.

Z ciasta francuskiego wyciąć parzystą ilość kółek (większych od jabłkowych talarów o około 1 cm), w połowie z nich na środku wyciąć serduszko. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ułożyć całe kółka (te bez wyciętych serduszek). Na każde z nich wyłożyć po plasterku jabłka, a do dziurki po gnieździe nasiennym nałożyć łyżeczkę konfitury różanej. Brzegi ciastek posmarować roztrzepanym jajkiem, na wierzch położyć koła z serduszkami, zlepić dokładnie ze sobą brzegi przy pomocy widelczyka (tworząc przy tym ozdobny wzorek). Wierzch sklejonych ciastek posmarować roztrzepanym jajkiem i posyp brązowym cukrem.

Gotowe ciastka piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15-20 minut do momentu, aż się ładnie zezłocą.

Smacznego,
PODPIS

1 komentarz:

  1. Bardzo lubie takie desery!
    A i ciasto francuskie zalega mi w lodowce bez wiekszego pomyslu na zuzycie...
    Zapamietuje!
    :)

    OdpowiedzUsuń