Okrągłe, spiralne, pulchniutkie, mięciutkie i drożdżowe ślimaczki z cynamonem, czyli cynamonki :D Ostrzegam... Ich jedzenie bywa wciągające! Idealne ze szklanką ciepłego mleka. A jeśli ktoś nie przepada za cynamonem to wersja z kakao jest równie doskonała ;) Przepis pochodzi z Galerii Potraw.
Składniki (2-3 blachy)
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka + 1 jajko do posmarowania
- 4 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 125 g stopionego i ostudzonego masła
- 40 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży instant
- szczypta soli
Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki oraz połowy szklanki mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia w cieple miejsce na 15-20 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka i wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić i wlać roztopione masło. Ciasto wyrabiać, aż do momentu kiedy to zacznie odchodzić od ręki. Miskę nadkryć bawełnianą/lnianą ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
wyrośnięcia.
Cynamonowe nadzienie
- 1/4 kostki masła, roztopiona
- 1/2 szklanki cukru
- 2-3 łyżeczki cynamonu
Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę,
podzielić na cztery części i każdą rozwałkować, posmarować roztopionym
masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując pomiędzy nimi dystans - ciastka urosną). Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 10-15 minut.
Smacznego,
Wyglądają bardzo smakowicie :) Bardzo lubię cynamon w tego rodzaju wypiekach ;)
OdpowiedzUsuńo tak! wypieki z cynamonem są bardzo wciągające :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka ;) Pozdrawiam - M.
OdpowiedzUsuń