poniedziałek, 2 lutego 2015

Szarlotka z budyniem


Szarlotka bez tarcia i prażenia jabłek, które jest zazwyczaj dość czasochłonne. Jabłka są zapiekane na kruchym spodzie pod warstwą budyniu waniliowego i kokosowej kruszonki. Zaskakujące na pierwszy rzut oka połączenie jabłek z budyniem i kokosem przepyszne! I jak często bywa najsmaczniejsza z całości jest oczywiście chrupiąca kruszonka. Ciasto najlepsze na drugi dzień, kiedy budyń dobrze stężeje (ale ostrzegam, że ciasto szybko znika i drugiego dnia może nie dotrwać!).


Składniki (blacha 23 cm x 38 cm)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 5-6 jabłek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego + 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
Z mąki pszennej, cukru, proszku do pieczenia, masła i jajek zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części: odciąć około 1/3 ciasta na kruszonkę, zagnieść z wiórkami kokosowymi i włożyć do zamrażarki na 30 minut, a pozostałe 2/3 rozwałkować na prostokąt i wyłożyć go na dno wyścielonej papierem do pieczenia blachy.

Jabłka obrać, pokroić na ósemki i ułożyć w rzędach na rozwałkowanym cieście. Następnie ugotować z litra mleka budyń waniliowy, postępując zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu budyniu (pamiętać o dodaniu dodatkowej łyżki mąki by budyń wyszedł gęsty). 

Gorącym budyniem zalać jabłka, wyrównać powierzchnię ciasta łyżką lub nożem, a na wierzch zetrzeć zmarzniętą kruszonkę na tarce o grubych oczkach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 45 – 50 minut do momentu, aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru. Wystudzić.

Smacznego,
PODPIS

1 komentarz:

  1. Moja ulubiona szarlotka .... i to prawda, że cięzko wytrzymac żeby nie zjeść całej na ciepło:)

    OdpowiedzUsuń