Babeczki są delikatne, puszyste i aromatyczne (pachną marcepanem), z wyczuwalnym smakiem słonecznika i cytrynową nutą. Niby malutkie, ale jedna taka sztuka to jednak spory kawałek ciasta. Idealne na nadchodzące święta, jako popołudniowy deser czy jako jeden z elementów składowych koszyczka ze święconką. Mogą również stanowić uroczą i jadalną ozdobę wielkanocnego stołu ;)
Składniki (6 mini babek o średnicy około 10 cm)
- 200 g masła, o temperaturze pokojowej
- 150 g masy marcepanowej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 50 g zmielonych ziaren słonecznika
- 175 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
Masło pokroić w kostkę. Masę marcepanową zetrzeć na tarce na grubych oczkach i rozetrzeć razem z masłem w makutrze na puch, stopniowo dodawać cukier i żółtka. Następnie do masy dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz zmielone ziarna słonecznika i skórkę z cytryny. Całość utrzeć na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać je na samym końcu, lekko wtłaczając w masę za pomocą szpatułki bądź łyżki.
Gotowe ciasto nakładać (po same brzegi) do zagłębień w specjalnej formie do mini babek lub do jednej dużej metalowej formy wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 35 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka (jedną dużą babkę piec około 50 minut). Po upieczeniu od razu wyciągnąć z metalowej formy i lekko ostudzić. Gotowe babeczki można dodatkowo ozdobić lukrem i posypać posiekanymi ziarnami słonecznika.
Smacznego,
Przepiękne:) ..... zdrowych i wesołych Świąt zyczę:)
OdpowiedzUsuńIntrygujący pomysł z tym słonecznikiem, musiał smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuń