sobota, 18 kwietnia 2015

Ekspresowy chleb bananowy (banana bread)


Zdarzyło się Wam kiedyś wyrzucić przejrzałe i sczerniałe banany? Jeśli tak, to to już się nigdy nie powtórzy, gdyż można je "zutylizować" w bardziej ekonomiczny i do tego smakowity sposób. Wystarczy zmiksować, wymieszać i bach je do piekarnika, a po około godzinie mamy pachnący i mięciutki chleb bananowy :)

Wilgotne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb z dodatkiem rozgniecionych dobrze dojrzałych bananów. Jest ono tak popularne, że dorobiło się nawet własnego międzynarodowego dnia Banana Bread Day, obchodzonego 23 lutego. Popularyzacja tego ciasta przybrała na sile w czasie Wielkiego Kryzysu w USA, kiedy to zaradne gospodynie domowe nie chciały, a raczej nie miały sumienia wyrzucać przejrzałych już bananów, które w tamtym okresie były dość kosztowną pozycją na liście zakupów.

Banana bread można upiec z dodatkiem rodzynek, posiekanych orzechów (laskowych, włoskich lub pekan) czy też czekoladowych groszków. U mnie chlebek z tego przepisu właśnie z domieszką posiekanej czekolady. A po upieczeniu okazało się, że idealnym smarowidłem do chlebka w tej czekoladowej wersji jest konfitura lub dżem pomarańczowy ;)


Składniki (keksówka 21,5 cm x 11,5 cm)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki mleka
  • 1 szklanka bananowego purée (rozgniecione widelcem 3-4 dojrzałe/przejrzałe banany)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki rodzynek, posiekanych orzechów włoskich, laskowych lub gorzkiej czekolady
Jajka, cukier, masło, ekstrakt waniliowy, mleko i bananowe purée umieścić w dużej misce i dobrze zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę. 

Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól, wymieszać. Zawartość obu misek połączyć ze sobą, mieszać tylko do połączenia się składników. Na samym końcu wmieszać posiekane orzechy włoskie lub czekoladę. 

Gotowe ciasto wlać do lekko wysmarowanej masłem formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około godzinę do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
.
Smacznego,
PODPIS

2 komentarze:

  1. Piekę chlebek bananowy od czasu do czasu i choć nie jest to moje ulubione ciasto, chętnie do niego wracam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie wariacje chlebków bananowych; z czekoladą smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń