sobota, 19 marca 2016

Ekspresowa babka majonezowa


Już za tydzień Święta! A dopiero co witaliśmy Nowy Rok... Czas od Sylwestra do Wielkanocy zleciał wprost w tempie ekspresowym! Niektórzy wręcz mogą być nimi zaskoczeni, że to JUŻ! Bałagan, panika i chaos. Sprzątanie, bieganie i gotowanie. Serniki, mazurki i drożdżowe baby. Ciągła walka z czasem. I tu pojawia się ona - szybka alternatywa dla tradycyjnej babki drożdżowej - ekspresowa babka majonezowa. Wymaga od Nas poświęcenia maksymalnie 15 minut czasu na wymieszanie składników, a reszta robi się już sama. Wbrew nazwie nie jest to ciasto o smaku majonezu, a przepyszna, wilgotna, lekka i puchata babeczka, która smakuje wszystkim. Nawet tym, którzy zarzekają się, że babek nie lubią ;)

Przepis na babkę majonezową pochodzi z bloga Pieczarka Mysia.


Składniki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 małej cytryny (opcjonalnie)
Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym, majonezem oraz z sokiem z cytryny na gładką masę, miksować tak długo, aż cukier się rozpuści (około 3-5 minut). Następnie dodać mąki oraz proszek do pieczenia, zmiksować do połączenia składników.

Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną/bułką tartą formy (do 3/4 wysokości formy) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w 175°C, do tzw. suchego patyczka. Od razu po upieczeniu wyjąć babkę z formy. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem.

Smacznego,
PODPIS

3 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale :)
    Piękne te zdjęcia pełne kwiatów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym roku już nie dam rady upiec, ale spróbuję oo świętach ! Radosnych, rodzinnych Świąt Wielkiej Nocy ! Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta babka jest dobra na każdą okazję, więc i po świętach będzie jak znalazł ciacho do herbaty ;) Dziękuję i również życzę wesołych Świąt! :)

      Usuń