wtorek, 15 marca 2016

Mocno czekoladowe muffiny z orzechami nerkowca


Bardzo mocno czekoladowe muffiny z dodatkiem drobno zmielonych orzechów włoskich (laskowych lub migdałów) oraz z moimi ulubionymi orzechami nerkowca na wierzchu, a oprócz tego oprószone dodatkowymi kawałkami czekolady. Charakterystyczny posmak orzechów włoskich jest bardzo dobrze wyczuwalny zwłaszcza, kiedy muffiny są jeszcze ciepłe. Kiedy ostygną zdecydowanie wygrywa smak czekolady, choć orzechy oczywiście nadal są wyczuwalne. Muffiny te to nic innego jak amerykańskie brownie z dodatkiem orzechów podzielone już na porcje. A do tego wszystkiego rozgrzewająca wiśniowa herbatka, bo za oknem znowu biało, chociaż jeszcze wczoraj była wiosna...


Składniki (około 20 muffin)
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 300 g drobnego cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów włoskich, laskowych lub migdałów (bez skórki)
  • 180 g orzechów nerkowca
Całe masło i 260 g czekolady umieścić w misce, rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej i nieznacznie ostudzić. Resztę czekolady posiekać nożem.

Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem, aż masa stanie się jasna i kremowa, a cukier prawie całkowicie się rozpuści. Następnie wlać rozpuszczoną czekoladę z masłem, zmiksować. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy włoskie (laskowe bądź migdały) i krótko wymieszać rózgą.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie partiami wtłoczyć w czekoladowe ciasto. 

Metalową blachę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami. Do każdego z dołeczka przy pomocy gałkownicy do lodów nałożyć porcję ciasta, wierzch obsypać orzechami nerkowca i kawałkami czekolady, lekko docisnąć dłonią. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez około 25 - 30 minut.

Smacznego,
PODPIS

1 komentarz:

  1. U mnie, odpukać, bliżej wiosny niż zimy ;)
    Ale takiego muffinka z herbatką bym nie odmówiła :)

    OdpowiedzUsuń