Delikatny i rozpływający się w ustach czekoladowy mus na bazie śmietany kremówki w słodkiej wersji z mlecznej czekolady (gorzka też się świetnie tu nada). Do tego lekka jak chmurka bita śmietana, kwaskowate maliny i szczypta gorzkiego kakao. Po prostu pycha! A z dekoracji do dopełnienia wizualnie całości zabrakło tu tylko zielonego listka mięty ;)
Mus czekoladowy (2-3 porcje)
- 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 75 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Śmietanę kremówkę podgrzać (prawie do wrzenia) w małym garnuszku, zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, aby czekolada się roztopiła. Po tym czasie wymieszać do uzyskania masy o jednolitej konsystencji, bez grudek. Wystudzić i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.
Schłodzoną masę wyjąć z lodówki i ubić mikserem, aż do otrzymania gęstego i puszystego musu (nie ubijać zbyt długo, by mus się nie zważył). Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć do kieliszków bądź szklanek.
Ponadto
- 100 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- garść świeżych malin
- kakao do oprószenia wierzchu
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Gotową bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć na mus czekoladowy. Wierzch udekorować świeżymi malinami i delikatnie oprószyć kakao.
Smacznego,
Bosko wygląda!
OdpowiedzUsuńI bosko smakuje :)
UsuńWygląda bardzo elegancko, smakować musiał wybornie :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńPięknie podany :-)
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń