Mocno czekoladowa, mało słodka i raczej deserowa tarta a'la wielkanocny mazurek. Delikatny i bardzo kruchy kakaowy spód, cienka warstwa słodkiego dżemu malinowego, a do tego dużo (jak przystało na mazurka) kremu - oczywiście czekoladowego. Wierzch udekorowany sporą dawką czekoladowych wiórek, małą garścią świeżych malin i kilkoma listkami mięty. Zaś całości świątecznego klimatu nadają urocze czekoladowe mini jajeczka w przepięknych pastelowych barwach.
Kruchy spód (forma do tarty o średnicy cm)
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 150 g masła
- 75 g cukru pudru
- 1 żółtko
Z
podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i schować
do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto i
wyłożyć nim formę do tarty. Dno nakłuć widelcem i ponownie schłodzić w
lodówce przez około 30 minut.
W
międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę z ciastem wyjąć z
lodówki, nadkryć kawałkiem papieru do pieczenia, na który wysypać
ceramiczne kuleczki, fasolę lub ryż (jako obciążenie), włożyć do pieca i
piec przez 15 minut, następnie zdjąć papier z obciążeniem, zmniejszamy
temperaturę do 175°C i piec przez kolejne 10-15 minut. Upieczony kruchy spód odłożyć do ostygnięcia.
Nadzienie
Nadzienie
- 4-5 czubatych łyżek dżemu malinowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300 g serka mascarpone
Czekoladę roztopić w tzw. kąpieli wodnej. Następnie do rozpuszczonej czekolady dodawać partiami serka mascarpone i miksować mikserem (końcówki do ubijania piany), aż do uzyskania gładkiej, kremowej i puszystej konsystencji. Gotowy krem wyłożyć na kruchy spód i rozsmarować.
Dekoracje
- 50 g gorzkiej czekolady
- świeże maliny
- czekoladowe mini jajeczka
- świeża mięta
Kiedy czekolada zacznie twardnieć (na wierzchu robić się matowa), przy pomocy noża lub szpachelki należy zacząć ją zeskrobywać z blatu - powinna zacząć zwijać się w ozdobne rurki oraz tworzyć czekoladowe wiórki. Jednak przed przystąpieniem do finalnego rolowania należy upewnić się, że ma ona odpowiednią konsystencję - co jakiś czas spróbować zeskrobać nożem mały kawałek i zobaczyć czy czekolada ładnie się zwija i trzyma kształt.
Gotowymi wiórkami udekorować wierzch ciasta. Dodać też kilka świeżych malin, czekoladowych mini jajeczek oraz parę listków świeżej mięty.
Smacznego,
Obłędnie czekoladowy, wygląda pięknie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudowny :)
OdpowiedzUsuń