Tak wiele smaków w niespotykanym na co dzień połączeniu zamknięte w małym słoiczku. Świeże morele, tymianek i wanilia... Zapach podczas gotowania intensywny i cudowny, a dżem idealny do chleba lub bułeczki na śniadanie, a także jako dodatek do ciastek lub polewa do lodów. Słodki, a może już lekko wytrawny? Musicie ocenić sami ;)
Składniki
- 1 kg wypestkowanych i obranych ze skórki moreli
- 1 opakowanie żelfixu 3:1
- 4 łyżki ekstraktu z wanilii
- sok z 1/2 cytryny
- 330 g cukru
- 2 łyżeczki świeżych listków tymianku
Obrane i wypestkowane morele pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka o grubym dnie i dobrze wymieszać z żelfixem, zagotować. Następnie wsypać cały uprzednio odważony cukier, mieszając ponownie
doprowadzić dżem do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Powstałą na
wierzchu piankę zebrać łyżką bądź warzechą. Dodać sok z cytryny, ekstrakt z wanilii oraz świeże listki tymianku, gotować jeszcze przez 5 minut.
Gotowy dżem rozlać do wyparzonych słoiczków (z podanych proporcji wychodzi około 6 słoiczki po 220 g), dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po upływie 5 minut z powrotem odwrócić słoiczki i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego,
Świetny wpis! :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
polecam również ze świeżym rozmarynem! :)
OdpowiedzUsuńciekawe połaczenie!
OdpowiedzUsuńmojemenu.blogspot.com