Klasyczne ziemniaczki, to w tym przypadku nie żadne tam gotowane kartofle, a bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka. Parę minut w kuchni i pyszna przekąska jest na wyciągnięcie ręki. I to bez potrzeby uruchamiania piekarnika! Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i gotowe. Od razu można przystąpić do konsumpcji tych słodkich kuleczek :)
Składniki
- 4-5 paczek herbatników (po 10 herbatników w paczce)
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki kakao
- 1 kieliszek rumu
- wiórki kokosowe
Herbatniki skruszyć na miazgę z większymi okruszynami ciastek (w żadnym wypadku nie mielić ich na idealny pył). Masło utrzeć z cukrem pudrem i do gładkiej maślanej masy dodać pokruszone herbatniki, kakao oraz rum. Całość dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce, a gdy masa zacznie twardnieć formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych. Gotowe ciasteczka przechowywać w chłodnym miejscu.
Herbatniki można zastąpić wysuszonym ciastem np. biszkoptowym, natomiast do masy dla wzbogacenia smaku można dodać również wiórki kokosowe, bakalie lub prażone orzechy.
Smacznego,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz