sobota, 28 listopada 2015

Paj dyniowy (pumpkin pie)


Pumpkin Pie to amerykańska klasyka bardzo często spożywana w okresie jesiennym i wczesnozimowym. Dynia jest symbolem żniw, dlatego w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, ciasto jest zazwyczaj przygotowywane z okazji Dnia Dziękczynienia, ale także na Boże Narodzenie czy Halloween. Paj składa się z kruchego spodu oraz ze sporej ilości kremowego nadzienia przygotowanego na bazie dyni, którego kolor w zależności od rodzaju użytej dyni (ponoć najlepsza jest dynia piżmowa) waha się od odcieni pomarańczowego, aż do brązów.

Ciasto posiada swój specyficzny smak i aromat pochodzący od użytej do przyprawienia dyni mieszanki przypraw: cynamonu, sproszkowanego imbiru, gałki muszkatołowej oraz mielonych goździków. Dodatkowo można użyć również odrobiny ziela angielskiego, kardamonu czy aromatycznej wanilii.


Kruche ciasto - pâte brisée (forma o ⌀ 20 cm i wysokości 5 cm)
  • 320 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 110 ml zimnego mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło, sól oraz mleko. Zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na dwie części (2/3 - spód i 1/3 - listki na wierzch + warkocz). Większą rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na okrąg o średnicy nieco większej niż średnica formy, tak by po włożeniu ciasta do uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną formy pokryło ono jej boki i lekko wystawało ponad nią. Wystające znad formy skrawki ciasta oberwać i upleść z nich ozdobny warkocz na wierzch ciasta. Formę wraz z drugą częścią ciasta owiniętą w folię spożywczą włożyć na 30 minut do lodówki i w tym czasie rozgrzać piekarnik do 220ºC.

Na schłodzone ciasto wyłożyć kawałek papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać ceramiczne kuleczki lub ryż/fasolę, w celu obciążenia ciasta.  Wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec kruchy spód przez około 15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć papier z obciążeniem i ponownie wstawić do piekarnika, piec około 5 minut, do lekkiego zrumienienia spodu. Wyjąć i przestudzić.

Nadzienie dyniowe
  • 800 g puree dyniowego
  • 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
Wszystkie składniki nadzienia przełożyć do dużej miski i rozmieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Gotowe nadzienie wylać na podpieczony kruchy spód, na brzegach ułożyć listki oraz warkocz z ciasta kruchego, posmarować je mlekiem i całość wstawić do rozgrzanego do 200ºC piekarnika. W tej temperaturze piec ciasto przez około 15-20 minut, po czym zmniejszyć ją do 180ºC i piec dodatkowe około 50 minut, aż do zauważalnego "ścięcia" dyniowego nadzienia.

Upieczone ciasto wyjąć, wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce. Wierzch udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem.

Smacznego,
PODPIS

1 komentarz: