sobota, 12 grudnia 2015

Granola


Granola to mieszanka płatków zbożowych (głównie owsianych), rodzynek, różnych rodzajów orzechów, suszonych owoców oraz miodu/cukru, pieczona do chrupkości.  Podawana zazwyczaj z mlekiem lub jogurtem na śniadanie lub jako pożywna przekąska. Z powodzeniem może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników.

Idealna również jako nieskomplikowany, jadalny prezent zamknięty w słoiku z okazji zbliżających się Świąt ;)


Składniki
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki zarodków pszennych 
  • 1/3 szklanki otrębów pszennych
  • 1/3 szklanki otrębów owsianych
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 1/4 szklanki posiekanych migdałów
  • 1/4 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 2 spore łyżki ulubionego miodu 
Piekarnik rozgrzać do 200°C (grzałka góra i dół). Wszystkie z wymienionych wyżej składników umieścić w dużej misce i dokładnie razem wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki. 

Gotową mieszankę równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20 minut,  po upływie tego czasu przemieszać granolę drewnianą łyżką, a następnie ponownie włożyć do pieca i piec przez kolejne 20-30 minut (uważając by jej nie przypalić!). Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.  

Po schłodzeniu zbyt duże bryłki granoli można połamać na mniejsze. Gotową granolę przesypać do szklanego lub plastikowego szczelnego pojemnika.

Smacznego,
PODPIS

3 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie! Zrobie w przyszłym tygdoniu:)



    Pozdrawiam i zapraszam do mnie : merelysusan.blogspot.com. Będzie mi bardzo miło, jeżeli skomentujesz moje prace. Bardzo dziękuje, Suzi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domową granolę :)

    OdpowiedzUsuń