Granola to mieszanka płatków zbożowych (głównie owsianych), rodzynek, różnych rodzajów orzechów, suszonych owoców oraz miodu/cukru, pieczona do chrupkości. Podawana zazwyczaj z mlekiem lub jogurtem na śniadanie lub jako pożywna przekąska. Z powodzeniem może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników.
Idealna również jako nieskomplikowany, jadalny prezent zamknięty w słoiku z okazji zbliżających się Świąt ;)
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki zarodków pszennych
- 1/3 szklanki otrębów pszennych
- 1/3 szklanki otrębów owsianych
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
- 1/4 szklanki posiekanych migdałów
- 1/4 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 2 spore łyżki ulubionego miodu
Piekarnik rozgrzać do 200°C (grzałka góra i dół). Wszystkie z wymienionych wyżej składników umieścić w dużej misce i dokładnie razem wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki.
Gotową mieszankę równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20 minut, po upływie tego czasu przemieszać granolę drewnianą łyżką, a następnie ponownie włożyć do pieca i piec przez kolejne 20-30 minut (uważając by jej nie przypalić!). Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Po schłodzeniu zbyt duże bryłki granoli można połamać na mniejsze. Gotową granolę przesypać do szklanego lub plastikowego szczelnego pojemnika.
Smacznego,
Wygląda smakowicie! Zrobie w przyszłym tygdoniu:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie : merelysusan.blogspot.com. Będzie mi bardzo miło, jeżeli skomentujesz moje prace. Bardzo dziękuje, Suzi.
Z przyjemnością zaglądnę ;)
UsuńUwielbiam domową granolę :)
OdpowiedzUsuń