poniedziałek, 28 grudnia 2015

Świąteczne ciasto z żurawiną


Zdecydowanie nie jest to klasyczna babka, która większości z pewnością skojarzy się z Wielkanocą, a nie Bożym Narodzeniem. Ciasto jest ciężkie, wilgotne i przy tym bardzo smaczne. Kwaskowatość i cierpkość świeżej żurawiny idealnie komponuje się ze słodkością ciasta, spotęgowaną przez białą czekoladę i krem z serka kanapkowego. Ponadto jej intensywnie czerwony kolor świetnie współgra z jasnym ciastem oraz białą glazurą i ponadto idealnie wpasowuje się w świąteczny, zimowy klimat. 

Koniecznie musicie kiedyś spróbować tego niebiańskiego ciasta z żurawiną! A moment ten wcale nie musi nastąpić dopiero za rok ;)

Przepis na ciasto pochodzi z strony OMGChocolateDessert.


Składniki
  • 190 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka świeżej żurawiny
  • 150 g posiekanej białej czekolady
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki zrumienionego na patelni masła
Włączyć piekarnik i rozgrzać go do 165°C (termoobieg). Keksówkę o zbliżonych rozmiarach do 21,5x11,5x7,5 cm lub dłuższą i węższą wyłożyć papierem do pieczenia.     

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól połączyć i przesiać trzykrotnie, odłożyć na bok. Na małej patelni na średniej mocy ogniu zrumienić około 2,5 łyżka masła, do momentu aż nabierze delikatnie bursztynowego koloru, z wierzchu usunąć pianę i odstawić do ostygnięcia. Jajka ubić z dodatkiem ekstraktu waniliowego i odstawić.     

Bardzo miękkie masło zmiksować na średnich obrotach miksera, do momentu aż będzie kremowe, następnie powoli dodawać cukier nadal miksując, aż do ponownego uzyskania jasnej i kremowej masy maślanej. Dodać śmietanę kremówkę i mascarpone, zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać wymieszane suche składniki na przemian z masą jajeczną.     

Posiekane kawałki białej czekolady oraz świeżą żurawinę oprószyć małą garścią mąki i dokładnie wymieszać, tak aby mąka całkowicie i równomiernie je pokryła. Obtoczone w mące kawałki czekolady i żurawinę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką bądź łyżką. Gotowe ciasto przelać do uprzednio przygotowanej formy, wygładzić wierzch i delikatnie stuknąć dnem blaszki o blat w celu usunięcia ewentualnych pęcherzyków powietrza z ciasta. Wzdłuż ciasta przez środek narysować nożem linię i wlać w nią zrumienione masło.

Ciasto piec do momentu, aż wierzch nabierze złocistego koloru, a wykałaczka włożona w ciasto będzie czysty (około 55 do 65 minut). Upieczone ciasto studzić przez 15 minut w formie, a następnie wyjąć je z niej i odstawić na kratkę lub deskę do całkowitego ostygnięcia.

Ponadto
  • 50 g miękkiego masła
  • 150 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 50 g białej czekolady
Przy pomocy miksera zmiksować masło z serkiem kanapkowym na gładką masę, stopniowo i partiami dodawać cukru pudru. Na samym końcu dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować. Powstałą serkową glazurą pokryć wierzch oraz boki całkowicie wystudzonego ciasta. Umieścić w lodówce na około 2-3 godziny do stężenia.

Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, oprószyć go suszoną żurawiną oraz polać roztopioną w tzw. kąpieli wodnej białą czekoladą.

Smacznego, 
PODPIS

1 komentarz: