środa, 16 grudnia 2015

Waniliowe serniczki z powidłami


Małe, ale sycące i treściwe - owsiany spód, masa serowa bez wtłaczanej piany z białek oraz gorzka czekolada zdecydowanie robią swoje - od taki sernik, ale już w porcjach. Akcentem przełamującym "ciężkość" są kwaskowate powidła śliwkowe, ukryte w środku każdego serniczka. Aromatyczne i mocno waniliowe za sprawą dodatku ekstraktu z wanilii oraz prawdziwego cukru waniliowego. Aż chce się zjeść więcej niż jedną porcję ;)


Składniki (15 mini serniczków)
  • 75 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 i 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • 450 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru waniliowego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 3-4 łyżki powideł
Metalową formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Masło oraz miód umieścić w rondelku na małym ogniu i rozpuścić. Dodać płatki owsiane, dobrze wymieszać i nakładać, do każdej z papilotek po około łyżce owsianki. Wyrównać i lekko ubić.

Twaróg dwukrotnie zmielić, dodać jajka, cukier waniliowy oraz ekstrakt. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Nakładać na owsiane spody do 3/4 wysokości papilotek. Powidła przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i delikatnie nadziewać nimi serniczki - tylke wbić w środek serowej masy i ostrożnie wcisnąć odrobinę powidła. Tak przygotowane serniczki włożyć do rozgrzanego do 90-100°C i piec przez około 30-40 minut, aż do ścięcia się wierzchu. Całkowicie wystudzić.

Polewa czekoladowa
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka wody (ewentualnie)
  • migdały w płatkach (do dekoracji)
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej (gdyby czekolada się zważyła dodać łyżkę wody i ponownie rozpuścić), otrzymaną w ten sposób polewą czekoladową oblać wierzch każdego serniczka i oprószyć płatkami migdałowymi.

Smacznego,
PODPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz