poniedziałek, 28 grudnia 2015

Gryczane babeczki piernikowe z kremem migdałowym, powidłami i Rudolfem


W przypadku niemożności podjęcia decyzji: piernik czy pierniczki? Należy upiec babeczki! Oczywiście piernikowe z powidłami, kremem migdałowym i pierniczkowym Rudolfem z czerwonym nosem :) I w ten oto sposób otrzymujemy rozwiązanie owego dylematu - mamy i piernik i pierniczki (to prawie jak rozwiązanie odwiecznego problemu: zjeść ciastko czy mieć ciastko?) pod postacią małej, słodkiej babeczki z uroczym czerwononosym reniferem.

Na pierwszy konsumpcyjny ogień (i to nie tylko w przypadku Małych łakomczuchów) z pewnością pójdzie lekko pikantny Rudolf przygotowany z ciasta na tradycyjne szwedzkie pierniczki pepparkakor. A na deser czeka nas delikatny migdałowy krem otulony kokosem, skrywający w sobie kwaskowate powidła śliwkowe, a pod sobą miękkie i wyraźne piernikowe ciasto ;) 


Składniki (12-14 babeczek)
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 3 ziarenka ziela angielskiego (rozgniecione w moździerzu)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej 
Masło oraz cukier wraz z kakao i przyprawami korzennymi umieścić w większym garnku, rozpuścić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, tak by kryształki cukru się rozpuściły. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać jajko i wlać szklankę mleka, zmiksować. Na końcu dodać mąkę gryczaną i chlebową, krótko zmiksować do połączenia składników.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej z nich nałożyć ciasta do około 2/3 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175ºC przez około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Krem migdałowy
  • 125 g serka mascarpone 
  • 100 g marcepanu
  • 125 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 1 łyżka amaretto
  • dodatkowo: powidła śliwkowe, wiórki kokosowe, migdały
Serek mascarpone zmiksować (przy pomocy blendera) z kawałkami marcepanu do gładkości, następnie dodać śmietankowy serek kanapkowy i amaretto, ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Tak przygotowany krem przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i na każdej z babeczek wzdłuż brzegu nałożyć krem, tworząc z niego okrąg. Do środka każdego okręgu nałożyć po łyżeczce powideł i zwieńczyć je warstwą kremem, tworząc kopułę. Wierzch każdej babeczki obtoczyć w wiórkach kokosowych i udekorować migdałem (wersja dla leniuchów, którzy zadowolą się samym piernikiem bez pierniczka) lub pokusić się o przygotowanie ozdobnych, czerwononosych Rudolfów z ciasta na pierniczki

Pierniczki Rudolfy
  • 75 g miodu
  • 55 g masła
  • 50 g jasnego brązowego cukru
  • 185g mąki
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Miód, masło i cukier rozpuścić w rondelku na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, tak by kryształki cukru się rozpuściły. Zdjąć z ognia i przestudzić.  

Mąkę przesiać do miski i dobrze wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawami korzennymi i solą. Na środku zrobić wgłębienie, wbić jajko i dodać rozpuszczony miód z masłem i cukrem. Całość ze względu na kleistość ciasta zarobić przy pomocy miksera. Następnie przykryć miskę folią spożywczą bądź aluminiową i schować do lodówki na minimum 2 godziny.  

Po tym czasie wyjąc ciasto z lodówki i odrywając po kawałku rozwałkowywać na grubość około 5 mm. Wycinać odpowiedniej wielkości półksiężyce (tułów) i koła (głowa) w zależności jak duże mają być renifery. Ze ścinek ciasta uformować noski, rogi i nogi. Połączyć ze sobą poszczególne elementy w całość (można je sklejać wodą), przy pomocy wykałaczki wytyczyć oczy i pyszczek, a następnie ostrożnie wbić ją w tułów (po upieczeniu będzie to patyczek na którym będzie "zamontowany" renifer).

Gotowe renifery ostrożnie przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175ºC przez 8-10 minut, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Wyjąć i wystudzić. 

Nosy wystudzonych już reniferów polukrować na czerwono. Gotowe Rudolfy wbijać w babeczki.

Smacznego,
PODPIS
Dobrze wypieczone święta
P.S. Powyższy przepis bierze udział w akcji kulinarnej ''Dobrze wypieczone święta"organizowanej pod patronatem Amica.

3 komentarze:

  1. Te reniferki! <3 Boskie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne! Te Rudolfiki są przeurocze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega urocze babeczki! Świetny pomysł! Gratuluję! :)

    OdpowiedzUsuń