sobota, 26 grudnia 2015

Skandynawski sernik z glöggiem (Glögijuustokakku)


Glögg to rodzaj grzanego wina, które pochodzi ze Szwecji, ale znane jest również w Danii i Norwegii, a także w Finlandii czy Estonii. W Skandynawii napój ten jest bardzo popularny zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia. W sklepach można kupić gotowy już glögg, który zazwyczaj jest w wersji bezalkoholowej lub przyrządzić go samemu w domu - podgrzewając czerwone wino z miodem, przyprawami korzennymi, skórką pomarańczy oraz z bakaliami.

Glögijuustokakku to jednocześnie przepyszne w smaku i wygodne w wykonaniu ciasto. Z powodzeniem można je przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. Ten skandynawski sernik to paradoksalnie sernik w stylu amerykańskim, w którym nie ma dodatku jaj, a dzięki czemu masa serowa jest bardzo delikatna, aksamitna i kremowa. Kruchy spód to mieszanka kakaowych ciasteczek i korzennych pierniczków. A glögg to nie tylko dodatek smakowy do masy serowej, lecz także główny składnik przepysznego syropu pokrywającego wierzch sernika, który swoją czerwienią doskonale oddaje klimat Świąt i zdobi ciasto.

Przepis na glögijuustokakku pochodzi z tej strony.

Spód
Pierniczki i ciastka zmielić na drobne kawałeczki w malakserze i połączyć z uprzednio roztopionym w rondelku masłem. Dobrze wymieszać i lekko zagnieść by powstało coś na miarę kruszonki. Tak przygotowaną masą ciasteczkową  przenieść do tortownicy o średnicy 23-26 cm (metalowa - dno wyłożone papierem do pieczenia; w przypadku tortownicy silikonowej z ceramicznym dnem nie ma takiej potrzeby) i wygnieść nią dno oraz boki formy (grubiej). Schłodzić w lodówce.

Masa serowa
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 600 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
  • 1 szklanka glöggu
Twaróg zmielić dwukrotnie (lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków), a następnie przy pomocy blendera połączyć go z serkiem kanapkowym, cukrem, kaszką kukurydzianą i glöggiem. Miksować tak długo, aż do uzyskania kremowej i w miarę gładkiej konsystencji.

Gotową masę serową przelać do formy ze schłodzonym ciasteczkowym spodem, równomiernie rozprowadzić i wyrównać wierzch. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 40 minut, następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w środku na dodatkowe 30 minut. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i całkowicie wystudzić. Włożyć do lodówki na całą noc, aby porządnie wytężał. Ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy.

Syrop z glöggu
  • 2 szklanki glöggu
  • 1 szklanka cukru
Do rondelka wlać glögg i wsypać cukier, ustawić na średniej mocy ogniu i gotować bez przykrycia przez około 10 minut, aż zgęstnieje. Ostudzić do temperatury pokojowej i polać wierzch ciasta sosem. Opcjonalnie część sosu można odlać do osobnego naczynka i serwować do ciasta osobno.

Smacznego,
PODPIS

1 komentarz: