sobota, 16 stycznia 2016

Bezowe gniazdka z karmelizowanymi jabłkami


Jednym z cieszących się większą popularnością przepisów na blogu jest tarta z jabłkami i bezą. W związku z tym ten deser zdecydowanie powinien przypaść Wam do gustu :) 

Chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące w środku bezowe gniazdka wypełnione słodko/kwaskowatymi jabłkami z dodatkiem aromatycznych przypraw. Całość polana gorzką czekoladą i posypana prażonymi orzechami włoskimi z dodatkiem ziaren słonecznika.


Składniki (około 12 gniazdek)
W garnuszku z włożonym  termometrem cukierniczym umieścić cukier wraz z wodą, zagotować (bez mieszania!) do osiągnięcia na termometrze temperatury 118°C. Gdy temperatura syropu osiąga 100°C, zacząć ubijać białka na sztywną pianę, pod koniec dosypując partiami cukru waniliowego.

Gdy syrop osiągnie pożądaną temperaturę 118°C, ściągnąć garnuszek z palnika i zacząć wlewać syrop ciągłym, delikatnym strumieniem do piany z białek, cały czas ubijając (na
maksymalnych obrotach miksera), aż temperatura spadnie do 50°C, czyli przez około 6-7 minut - beza powinna być bardzo sztywna, gęsta i lśniąca.

Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiaździstą tylką i wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę gniazdka: najpierw uformować spód wyciskając spiralę (o średnicy około 8 cm), a następnie ścianki wyciskając okręgi.

Bezy piec w piekarniku rozgrzanym do 100°C przez około 90 minut (uważając by ich nie przypiec, gdyż powinny pozostać białe). Upieczone bezy w celu dosuszenia pozostawić w wyłączonym, ale wciąż rozgrzanym piekarniku, aż do całkowitego ostygnięcia (piekarnika oczywiście).

Karmelizowane jabłka
  • 3 średnie jabłka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. 

W rondelku umieścić masło i cukier. Podgrzewać na średniej mocy płomieniu, co jakiś czas mieszając, aż do momentu gdy te dwa składniki połączą się i utworzą ciemną brązową masę. Następnie dodać pokrojone jabłka i przyprawy. Całość karmelizować, delikatnie mieszając, po około 2 minutach jabłka powinny zmięknąć i nabrać pięknego jasnobrązowego koloru. W tym momencie zciągnąć naczynie z ognia.

Dodatkowo
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżka ziaren słonecznika 
  • gałązki rozmarynu i kora cynamonu (do dekoracji)

Wystudzone gniazdka wypełnić karmelizowanymi jabłkami. Wierzch polać rozpuszczoną w tzw. kąpieli wodnej czekoladą i oprószyć zmielonymi oraz podprażonymi na patelni orzechami włoskimi z ziarnami słonecznika. 

Udekorować świeżym rozmarynem i korą cynamonu.
.
Smacznego,
PODPIS

4 komentarze:

  1. Cudnie to wygląda i wyobrażam sobie, jak smakuje! <3
    Pozdrawiam,

    Ola z Small Home Bakery :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudoooowne ! Ja robiłam kiedyś i mi niestety nie wyszły :( ale Twoje wyglądają perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzeba koniecznie jeszcze kiedyś spróbować ;)

      Usuń
  3. Nie próbowałam, ale już się zakochałam :)

    OdpowiedzUsuń