Na rozpoczęcie jesieni: pyszna, aromatyczna tarta z jabłkami i słodką bezą. Idealna do kubka gorącej herbaty. Prosta i szybka w przygotowaniu. Ja wykorzystałam domowej roboty jabłka ze słoika, ale śmiało można uprażyć je na bieżąco. W końcu jest ich teraz pod dostatkiem ;)
Składniki (forma na tartę o średnicy 28 cm)
- 225 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- 75 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
- 600 g prażonych jabłek
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 6 goździków
Mąkę przesiać, dodać cukier oraz sól, posiekać z masłem. Dodać żółtka i śmietanę, całość zagnieść. Tak powstałe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut do lodówki. Formę na tartę wysmarować masłem i wysypać kaszką manną lub bułką tartą. Po upływie 30 minut wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wyłożyć nim formę, dno ponakłuwać widelcem. Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować bardzo, ale to bardzo cieniutko i wyciąć z nich serduszka do dekoracji.
Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 25 minut, aż ciasto straci wygląd surowego i będzie już prawie upieczone, ale nie do końca (takie któremu dalibyśmy jeszcze 5 minut na dojście).
Do ciepłych, prażonych jabłek dodać 1/4 łyżeczki cynamonu, 6 zmielonych goździków i wymieszać. Całość wyłożyć i rozprowadzić na podpieczonym cieście wysypanym łyżką kaszki manny.
Beza
- 2 białka
- szczypta soli
- 125 g cukru pudru
Białka (temperatura pokojowa) ubić ze szczyptą soli na sztywno na najwyższych obrotach miksera (dla sprawdzenia można obrócić miskę do "góry nogami" :P). Cukier puder dodawać stopniowo, po łyżce nadal ubijając na najwyższych obrotach.
Bezę rozsmarować na prażonych jabłkach. Na wierzchu bezy ułożyć kilka serduszek z ciasta dla dekoracji.
Piec przez 35-45 minut na termoobiegu w piekarniku rozgrzanym do 150C. Po upieczeniu ciasto ostudzić, serwować jeszcze lekko ciepłe.
Smacznego,
Wyszla piękna:) Zwłaszcza ta chrupiąca beza kusi:)
OdpowiedzUsuń