Klasyczne kruche babeczki w zimowym (bez owocowym) wydaniu, łączącym w sobie orientalne, bliskowschodnie smaki - różę, kokos oraz pistacje.
Babeczki są zdecydowanie słodkie! I nie może być inaczej, gdyż występuje tu jakże słodkie połączenie: różanej konfitury z kokosową bezą. Jednak dodatek w postaci polewy z gorzkiej czekolady i słonawej posypki pistacjowej idealnie tą słodycz przełamuje.
Te babeczki to doskonała okazja na wykorzystanie wyprodukowanej w okresie letnim konfitury z płatków róży cukrowej (z tego lub tego przepisu). Zdecydowanie polecam wypróbować!
Składniki (około 35 babeczek - ilość zależna od wielkości foremek)
- 400 g mąki pszennej
- 130 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 200 g masła
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę pszenną, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło i żółtka, zarobić kruche ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, przy pomocy szklanki lub okrągłej foremki do ciastek wykrawać krążki ciasta (nieco większe niż górna średnica foremek do babeczek) i wtłaczać je do uprzednio wysmarowanych masłem foremek, tak aby dokładnie przylegało. Dno każdej babeczki nakłuć widelcem.
Babeczki piec przez około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż do momentu uzyskania ładnego złocistego koloru ciasta. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, odstawić na kilka minut do ostygnięcia, a następnie przystąpić do ostrożnego (najlepiej w rękawicach kuchennych, bo metalowe foremki nadal będą bardzo ciepłe!) wyciągania babeczek z foremek, obracając każdą z foremek odwrócić do góry nogami. Jeżeli po odwróceniu foremki babeczka z niej nie wypadnie należy dodatkowo lekko i delikatnie naciskając "obgnieść" metalowe boki foremki.
Masa bezowa
- 3/4 szklanki białek
- 300 g cukru pudru
- 150 g wiórek kokosowych
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier puder. Na najmniejszych obrotach miksera wmieszać wiórki kokosowe. Gotową masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.
Ponadto
- 1 łyżka bułki tartej
- słoiczek konfitury z płatków róży
- 100 g gorzkiej czekolady
- 75 g pistacji
Dno każdego z kruchych spodów oprószyć bułką tartą i nałożyć do środka po 1 łyżeczce konfitury z płatków róży. Na wierzch babeczek wycisnąć przy pomocy rękawa cukierniczego dość sporą bezową kopułkę i umieścić wszystkie babeczki w piekarniku rozgrzanym do 90-100°C na około 20-30 minut w celu podsuszenia i zrumienienia się bezowej pianki. Gotowe wyjąć i wystudzić.
Czekoladę połamać lub posiekać i wsypać do kokilki lub filiżanki, umieszczonej w misce z wrzącą wodą - po około 10 minutach czekolada pod wpływem ciepła ścianek kokilki zaabsorbowanego z gorącej wody powinna się całkowicie rozpuścić.
Wierzch każdej babeczki zanurzyć w roztopionej czekoladzie i obtoczyć w posiekanych pistacjach.
Smacznego,
Niesamowicie elegancko się prezentują :)
OdpowiedzUsuńIdealnie symetryczne!
OdpowiedzUsuńPiękny blog, lubię tu wracać :)