Tort w stonowanym męskim wydaniu - czerwień, czerń i złoto, a w środku czekolada, wiśnie i chałwa. Intensywnie czekoladowe blaty ponczowane nalewką wiśniową, przełożone kremem czekoladowym z wiśniami oraz kremem na bazie serca mascarpone z kawałkami pokruszonej chałwy. Całość obłożona kremem maślanym oraz słodką pastą z czarnego sezamu, udekorowana słodyczami i "oprószona" złotem.
Składniki (tortownica 18 cm)
- 195 g mąki pszennej
- 80 g kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 190 ml mleka
- 160 ml oleju
- 190 g ciemnego brązowego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Mąkę i kakao przesiać do miski, dodać sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia, wymieszać. W drugim naczyniu roztrzepać jajka, dodać mleko, olej rzepakowy, brązowy cukier i cukier waniliowy, wymieszać aż do utworzenia jednolitej całości (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!). Następnie przesiane suche składniki należy wmieszać do mokrych np. przy pomocy rózgi kuchennej (nie miksera!) aż do połączenia.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), a boki wysypać kaszką manną lub bułką tartą. Przelać do niej cisto i piec w 170°C przez godzinę lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Ciasto urośnie z "górką", którą należy odciąć i pokruszyć (to będzie nasza posypka na boki tortu). Resztę ciasta należy podzielić wzdłuż na cztery równe blaty - polecam sposób z nitką, od dziś mam zamiar tylko tak kroić biszkopt. Sposób jest rewelacyjny, prosty i w 100% skuteczny ;)
Krem czekoladowy z wiśniami
- 125 g śmietany kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
- 50 g wiśni z nalewki wiśniowej
Śmietanę kremówkę wlać do garnuszka, podgrzać do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na dwie minuty i po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić.
Przykryć folią spożywczą i schłodzić dobrze w lodówce przez 2-3 godziny, a następnie ubić (przy pomocy miksera z końcówkami do ubijania białka) na gęsty krem.
Pierwszy blat ciasta umieścić w zamkniętej tortownicy i posmarować dżemem wiśniowym. Na wierzchu rozsmarować cały krem z gorzkiej czekolady, dość gęsto powtykać owoce i przykryć drugim blatem. Całość lekko docisnąć i schłodzić w lodówce. Między czasie przygotować krem z dodatkiem chałwy.
Krem chałwowy
- 220 g mascarpone
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- 125 g pokruszonej chałwy z bakaliami
- nalewka wiśniowa
Serek mascarpone krótko zmiksować z mlekiem i cukrem pudrem, do połączenia składników. Dodać pokruszoną chałwę i całość wymieszać szpatułką.
Z lodówki wyjąć tortownicę i nasączyć drugi blat nalewką wiśniową. Na nasączone ciasto wyłożyć cały krem chałwowy, przykryć ostatnim blatem, lekko docisnąć i nasączyć nalewką. Schłodzić w lodówce.
Krem maślany
- 200 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 100 g białej czekolady
- słodka pasta z czarnego sezamu
W misie miksera umieścić pokrojone na mniejsze kawałki masło wraz z cukrem pudrem i całość ubić na jasny puch. W między czasie rozpuścić białą czekoladę w tzw. kąpieli wodnej i dodać ją powoli do ubitego masła na średnich obrotach miksera. Zwiększyć obroty do maksimum i całość ubić jeszcze przez chwilę.
Schłodzony tort wyjąc z tortownicy i obłożyć kremem maślanym. Ponownie schłodzić, a następnie nałożyć kleksy z pasty z czarnego sezamu i wyrównać bok tortu packą, tworząc ozdobne zatarcia. Gotowy tort umieścić w lodówce.
Polewa czekoladowa
- 50 g gorzkiej czekolady
- 30 ml śmietany kremówki 30%
Śmietanę i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do ostudzenia. Przy pomocy łyżeczki oblać połowę dobrze schłodzonego tortu, tworząc ozdobne zacieki.
Dekoracje
- sezamki
- tafle czekolady
- ciasteczka
- galaretki
- beza włoska (z 1 białka)
- jeżyny
- złoty barwnik spożywczy
Wierch ciasta udekorować asymetrycznie słodyczami oraz bezą włoską, którą należy delikatnie opalić przy pomocy palnika. Wybrane elementy pomalować złotym barwnikiem spożywczym.
Smacznego,

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz