piątek, 27 lutego 2015

Sernik daktylowy (bez dodatku cukru)


Mało słodki i raczej wytrawny sernik bez dodatku cukru. Cała jego słodycz pochodzi z pasty daktylowej i suszonych daktyli, które grają tu pierwsze skrzypce. Sernik jest lekki i puszysty dzięki dodatkowi piany z białek i bitej śmietany. Doskonałym uzupełnieniem daktylowej całości jest owsiany spód z dodatkiem pistacji i wierzch oblany sporą dawką gorzkiej czekolady.


Spód owsiany (tortownica 23 cm średnicy)
  • 60 g płatków owsianych
  • 60 g otrębów owsianych
  • 60 g drobno posiekanych pistacji
  • 60 g pasty daktylowej  
  • 150 g masła
Masło i pastę daktylową umieścić w rondelku, roztopić na wolnym ogniu. Resztę składników wymieszać, zalać rozpuszczonym masłem, wymieszać łyżką lub zagnieść ręką i wyłożyć na dno tortownicy. Dobrze rozprowadzić po całej powierzchni formy, wyrównać i ugnieść.

Masa serowa
  • 2 szklanki suszonych daktyli bez pestek
  • 3 jajka
  • 750 g twarogu półtłustego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
Twaróg zmielić lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Daktyle zalać szklanką wrzątku i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odlać wodę i zblendować je na gładką masę bez grudek.

Żółtka utrzeć z masą daktylową, a następnie dodawać stopniowo biały ser (i z racji, że masa będzie bardzo gęsta śmiało można skorzystać z blendera). W osobnych naczyniach ubić pianę z białek i bitą śmietanę z dobrze schłodzonej śmietany kremówki. Delikatnie wmieszać je szpatułką w masę serową i wylać całość na owsiany spód.

Sernik piec w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45-50 minut. Wystudzić, wyjąć z formy i udekorować roztopioną gorzką czekoladą (150 g).

Smacznego,
PODPIS

1 komentarz:

  1. Prezentuje się bardzo ładnie. Ciekawa jestem tego smaku! :)

    OdpowiedzUsuń