niedziela, 22 grudnia 2013

Pepparkakor - świąteczne szwedzkie pierniczki


Pepparkakor to szwedzki pierniczki z wyraźnym, lekko pikantnym posmakiem imbiru i goździków. Ciasteczka są bardzo cieniutkie, bo im cieńsze, tym lepsze! Przeważnie kojarzone z Bożym Narodzeniem i obchodzonym w Szwecji Dniem Św. Łucji. Te klasyczne, bożonarodzeniowe pepparkakor  są zazwyczaj w kształcie: serca, świni, gwiazdy, choinki, julbockar (kozioł - jeden z najstarszych skandynawskich symboli bożonarodzeniowych ), staruszka lub staruszki. U mnie prócz serc, gwiazd i choinek pojawiły się też ciasteczka w kształcie mini kamieniczek/domków. Część z nich powędruje do puszki i zostanie przeznaczona do schrupana przez święta, a część zawiśnie na choince i... pewnie też szybko zniknie :D Przepis zaczerpnięty od Liski z White Plate z moimi drobnymi modyfikacjami. Jako, że nie miała melasy to zastąpiłam ją miodem, a od siebie dodałam odrobinę kardamonu i kakao by pierniczki miały bardziej intensywny brązowy kolor. Ciasto z początku jest lepkie, ale po przepisowym 2-godzinnym leżakowaniu w lodówce (może być i cała noc, albo i dłużej), nabiera odpowiedniej konsystencji. Jest gładkie i bezproblemowo się wałkuje. Pieczenie tych pierniczków to sama przyjemność ;)



Składniki (2-3 blaszki pierniczków)
  • 150 g miodu (melasy, syropu z buraków, syropu z daktyli lub syropu klonowego)
  • 110 g masła
  • 100 g jasnego brązowego cukru
  • 375g mąki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Miód, masło i cukier rozpuścić w rondelku na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, tak by kryształki cukru się rozpuściły. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Mąkę przesiać do miski i dobrze wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawami korzennymi i solą. Na środku zrobić wgłębienie, wbić jajko i dodać rozpuszczony miód z masłem i cukrem. Całość ze względu na kleistość ciasta zarobić przy pomocy miksera. Następnie przykryć miskę folią spożywczą bądź aluminiową i schować do lodówki na minimum 2 godziny.

Po tym czasie wyjąc ciasto z lodówki i odrywając po kawałku rozwałkowywać na jak najcieńsze blaty, najlepiej już od razu na papierze do pieczenia. Wycinać dowolne kształty, jak najbliżej siebie, a następnie przenieść papier z wyciętymi już pierniczkami na blaszkę do pieczenia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175C przez 8-10 minut, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. UWAGA - Im cieńsze ciastka, tym czas pieczenia jest krótszy! Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Dodatkowo można je polukrować i ozdobić cukrowymi posypkami.
Pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze. Z każdym kolejnym dnie takiego leżakowania stają się jeszcze smaczniejsze.

Smacznego,
PODPIS
Follow on Bloglovin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz