wtorek, 26 maja 2015

Sernik kajmakowy na spodzie brownie


Bombowy kajmak wylądował w serniku, który otrzymał miano bardzo słodkiego "mordercy". Pochłonięcie całego pełnowymiarowego kawałka ciasta to nie lada wyczyn, który udał się nielicznym osobnikom będącym na poważnym głodzie cukrowym. Czekoladowy spód brownie, kajmakowa masa serowa, solony karmel, czekolada i bita śmietana - to zdecydowanie porządna dawka cukru, której trudno się oprzeć...


Spód brownie (wysoka tortownica o średnicy 23 cm)
  • 100 g masła 
  • 100 g czekolady
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 110 g mąki pszennej
Masło włożyć do rondelka umieszczonego na palniku na małym ogniu, gdy zacznie się topić dodać do niego połamaną na kostki czekoladę i od czasu do czasu mieszając rozpuścić całość (nie doprowadzać do wrzenia!).

Jajka ubić z cukrem, dodać roztopione masło z czekoladą i zmiksować na gładką masę. Następnie wsypać przesianą mąkę i całość krótko wymieszać, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto przełożyć do tortownicy z ceramicznym dnem lub metalowej z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 30 minut. W między czasie przygotować masę serową.

Masa serowa
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 300 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 1 puszka (530 g) masy kajmakowej/krówkowej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Wszystkie wymienione składniki (prócz śmietany kremówki) powinny mieć temperaturę pokojową.

Twaróg zmielić lub dobrze rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać śmietankowy serek kanapkowy, kajmak oraz ekstrakt waniliowy i całość zmiksować na gładką masę blenderem. Kolejno wmiksować po jednym jajku, a następnie wmieszać przy pomocy szpatułki mąkę pszenną.

W osobnym naczyniu ubić bitą śmietanę z dobrze schłodzonej śmietany kremówki. Delikatnie wmieszać ją szpatułką w masę serową i wylać całość na upieczony spód brownie (może być na ciepły), wyrównać.

Piec w kąpieli wodnej* w piekarniku (grzałki góra i dół, bez termoobiegu) rozgrzanym do 160ºC przez około godzinę, do momentu gdy powierzchnia sernika będzie ścięta i lekko złotawa. Wyjąć i wystudzić na blacie przez kilka godzin. Najlepiej dać sernikowi dobrze stężeć i schłodzić go w lodówce przez noc (przed polaniem karmelem wyciągnąć z lodówki by trochę się ocieplił).

Solony karmel (wszystkie składniki o temperaturze pokojowej**)
  • 200 g cukru
  • 60 ml wody
  • 60 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
W rondelku z grubym dnem umieścić cukier wraz z wodą. Mieszankę podgrzewać na niedużym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru, mieszając od czasu do czasu. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększyć moc palnika i gotować przez 1-2 minutę do kiedy karmel osiągnie lekko złoty kolor (uważając, by go nie przypalić), następnie wlać śmietankę i gotować przez kolejne 4-5 minut na umiarkowanym ogniu. Zdjąć rondelek z ognia i natychmiast dodać masło, wymieszać. Oprószyć solą, zamieszać i polać nim wierzch sernika.

Dodatkowo
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Ciasto udekorować rozpuszczoną w tzw. kąpieli wodnej czekoladą. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić, przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką i wycisnąć na wierzch sernika ozdobne rozetki. W każdy kleks bitej śmietany wetknąć po 1/2 kostki czekolady.

Smacznego,
PODPIS

* - poziom niżej pod formą z pieczonym sernikiem umieścić naczynie żaroodporne wypełnione ciepłą wodą;
** - jeżeli zamiast kremowego sosu karmelowego na wierzchu ciasta chcemy uzyskać "krówkową" skorupkę (utrudnia ona nieco krojenie ciasta i wymaga by używać do tego noża moczonego we wrzątku) należy dodać śmietany kremówki prosto z lodówki. Sprawi to, że gotowy karmel będzie miał konsystencję półpłynnej plastycznej masy, którą dość szybko należy rozprowadzić po wierzchu ciasta nim zdąży stężeć (z czasem przechowywania sernika w lodówce po 1-2 dniach i przechwytywania wilgoci z ciasta skorupka ta zaczyna "odmakać" i robić się kremowa);

3 komentarze: