środa, 20 maja 2015

Muffiny z rabarbarem i cynamonową kruszonką


Mięciutkie i lekko wilgotne muffiny ze sporą ilością chrupiącej cynamonowej kruszonki.  Słodkie z przyjemnie kwaskowatymi kawałkami rabarbaru i cynamonowym posmakiem. Najlepsze kiedy są jeszcze lekko ciepłe. Przepis na muffiny pochodzi z strony magazyny "Fine Cooking".


Składniki (12 muffin)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 120 g masła
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 220 g rabarbaru
W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, brązowy cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sodę oczyszczoną oraz sól. W mniejszej roztrzepać jajka z maślanką, ekstraktem waniliowym i roztopionym masłem. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę.

Do suchych składników wlać mokre i delikatnie wymieszać (aż do połączenia się składników i uzyskania dość gęstego ciasta). Następnie dodać pokrojony w kostkę rabarbar i krótko wymieszać.

Cynamonowa kruszonka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
W małym rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę pszenną, cukier oraz cynamon, wymieszać i delikatnie zagnieść palcami kruszonkę.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do których nakładać ciasta (po same brzegi). Wierzch obficie posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Przez pierwsze 5-10 minut po wyciągnięciu z piekarnika studzić muffiny w formie do pieczenia. Po tym czasie ostrożnie wyciągnąć je z formy i odstawić je jeszcze do lekkiego ostygnięcia. 

Smacznego,
PODPIS

3 komentarze:

  1. Cynamonowa kruszonka? coś pysznego:) A rabarbar? O mniam mniam!
    Kusisz moje podniebienie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne:) Ma się ochotę sięgnąć po jedną:)

    OdpowiedzUsuń