sobota, 19 maja 2012

Strucla z powidłami

Delikatne, mięciutkie i aromatycznie pachnące ciasto. Z przepyszną waniliową kruszonką... Polecam wszystkim! A zwłaszcza tym którzy mają czas.  Bo mimo, że to ciasto drożdżowe, które jest bardzo proste w wykonaniu, to jednak jest czasochłonne. Sam proces wyrastania ciasta to ponad 2h...  Ale na prawdę warto poczekać :)  Oryginalny przepis pochodzi stąd .


Składniki (2 strucle)
  • 750 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych (lub 12 g drożdży suchych)
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 słoiczek powideł (300 g)
  • mleko do posmarowania

Kruszonka
  • 100 g masła
  • 15 łyżek mąki
  • 10 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
Do dużej miski wsypać mąkę. Drożdże suche wymieszać z mąką, a ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (pokruszone drożdże, posypać dwoma łyżkami cukru, zalać odrobiną ciepłego mleka oraz posypać łyżką mąki, a następnie odłożyć w cieple miejsce na około 20 minut do 'ruszenia się'). Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem oraz cukrem waniliowym, zrobić dołek w mące i wlać mleko z jajkami, dodać masło, sól (i rozczyn jeżeli używaliśmy drożdży świeżych). Następnie wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić je przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na ponad 2 godziny (ja zawsze odstawiam do nagrzanego na 30ºC piekarnika).
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić oraz podzielić na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 4 mm i długość blachy do pieczenia. Posmarować połową słoiczka powideł i zwinąć. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Zwinięte strucle ułożyć na blaszce, o wysokich brzegach w odległości ok. 3 cm od siebie. Pozostawić do podwojenia objętości (strucle powinny się prawie zetknąć ze sobą).
Po tym czasie, ostrym nożem, naciąć strucle pośrodku, prawie do samej blachy. Odstawić do momentu, aż strucle 'rozłożą' się na boki i zapełnią blachę. 
W tym czasie zrobić kruszonkę. Roztopić na wolnym ogniu w małym rondelku masło, dodać mąkę, cukier oraz cukier waniliowy i wszystko ze sobą dokładnie zagnieść i wymieszać w rondelku.
Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 minut.

Smacznego,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz