sobota, 8 września 2012

Drożdżówki z nutellą


Przepyszne, mięciutkie drożdżóweczki. Najlepsze jeszcze cieplutkie, wprost z piekarnika. Kształt drożdżówek podpatrzony u Iis. Swoją drogą bardzo spodobał mi się ten sposób zwijania, taki prosty, a efekty końcowy jaki daje bardzo fajny. Aż się oczy cieszą i ślinka cieknie na sam widok :)


Składniki (10-12 drożdżówek)
  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 250 ml mleka
  • 75 g  masła
  • 25 g drożdży świeżych lub 12 g drożdży suchych
  • szczypta soli
Dodatkowo
  • nutella
  • orzechy laskowe
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki mleka
Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier, cukier waniliowy i dodać szczyptę soli. Suche drożdże wymieszać z mąką, a ze świeżych zrobić rozczyn - pokruszone drożdże + łyżka cukru + 3 łyżki ciepłego mleka + łyżka mąki do posypania po wierzchu; całość odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Masło roztopić, dodać mleko i podgrzać do letniej temperatury. Następnie do mąki dodać rozczyn, roztopiony tłuszcz z mlekiem i zagnieść ciasto, aż będzie gładki oraz samo nam zacznie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykryć ściereczka, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 1-1,5 h. Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić by usunąć z ciasta pęcherzyki powietrza, ciasto na przekroju powinno być gładkie. Rozwałkować na placek o wymiarach 30x50 cm i wykroić 10 lub 12 prostokątów.

Rysunek poglądowy :)
Na każdym z prostokątów z jednej strony do 1/3 jego wysokości zrobić 5-7 pionowych nacięć (patrz rysunek poglądowy). Na drugim końcu nałożyć pół łyżki nutelli i do środka wcisnąć orzech laskowy. Podczas zwijania przy pierwszym założeniu, dokładnie zamknąć ciasto po bokach by w czas pieczenia nutella nie wypłynęła z drożdżówek. Każdy z paseczków należy trochę naciągnąć tak by po położeniu na blasze zakończenia pasków były pod spodem. Zwinięte drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut do lekkiego "napuszenia się". Przed pieczeniem posmarować po wierzchu bułeczki 'mlecznym lukrem' (3 łyżeczki cukru pudru rozrobione w 2 łyżeczkach mleka). 

Piec na środkowej półce początkowo na dolnej i górnej grzałce, a później na termoobiegu w 200ºC przez około 15 minut aż do zrumienienia się. Po upieczeniu wyciągnąć i ostudzić. Jeszcze ciepłe można polać lukrem, ale nie koniecznie.

Smacznego,




8 komentarzy:

  1. jak pięknie wyglądają :) idealne do mleka na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie drożdżówy to bym zjadł:)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne bułeczki, slinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie piekne i rowniutkie :) poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przecudne i to tego z nutellą!

    OdpowiedzUsuń