wtorek, 5 lutego 2013

Faworki

  

Faworki, chrust, chruściki czy też kreple to tradycyjne polskie, niemieckie i litewskie chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypane cukrem pudrem. Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki. Wyrabiane są ze zbijanego ciasta śmietanowego i smażone jak pączki. Właściwie przyrządzone faworki są delikatne i kruche. Przepis pochodzi z Moich Wypieków.

 

Składniki (3 - 4 talerze faworków)
  • 500 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu)
  • 3/4 - 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (olej)
  • cukier puder do posypania
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić (trwa to dość długo), by ciasto było mięciutkie i elastyczne. Dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 - 60 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem lub nożem wykrawać prostokąty o wymiarach około 12 cm x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.
Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego,



1 komentarz:

  1. Por Favor! Nie jadłem ich od wieków! Ale ślina cieknie! Idę po mopa!

    OdpowiedzUsuń