piątek, 12 lipca 2013

Ziołowo - mięsno - marchewkowe psie ciasteczka


Jak pewnie wiecie mam w domu małego, kudłatego łasucha, więc dziś na blogu pszenno-owsiane, aromatyczne i wilgotne psie ciasteczka z kurczakiem, marchewką oraz ziołami. Uwaga! Bardzo szybko znikają (sprawdzone na odpowiednio wyselekcjonowanym testerze). Ciasteczka dla sznaucerka, więc i w kształcie sznaucerka. Foremka wykonana własnoręcznie z puszki aluminiowej. Wy również możecie taką zrobić w kształcie Waszego pupila :) Z racji, że blog zaczerpnął swoją nazwę od mojej Nutki postanowiłam utworzyć dla niej i innych psiaków (w końcu im też się należy) nową kategorię "Psie smakołyki" do której dołączam ten przepis ;)


Składniki
  • 150 g mięsa z kurczaka lub indyka pokrojone w mniejsze kawałki (mogą być skrawki z mięsa przygotowywanego na obiad)
  • 1 średnia marchewka (ok. 100 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie)
  • 1 szklanka pszennej mąki razowej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
Kurczaka i marchewkę pokrojoną w kostkę gotować przez 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie odlać wywar z mięsa i marchwi do szklanki, a kurczaka z marchewką wraz ze 100 ml otrzymanego wywaru zmiksować blenderem  na gładką masę. Wlać olej i zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać łyżeczkę ziół prowansalskich i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę i zagnieć ciasto. Rozwałkować je na grubość około 4 mm. Wykrawać dowolne kształty lub pokroić w kostkę.

Ciasteczka piec w dobrze rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 200C na dolnej i górnej grzałce. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Ciasteczka powinny się suszyć przez minimum jeden dzień, a potem można przechowywać je w szczelnym pojemniku lub puszcze.

Wszystkim psiakom smacznego,

3 komentarze:

  1. na 100% pyszności
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. This looks like a good recipe, I'm going to try for my dog (: spices and herbs are actually bad for your dog though, so that's the only thing I'd advise changing!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OK, thanks for your advice. I will certainly take this into account at the next baking.

      Usuń