Bardzo kruche ciasteczka z dodatkiem kwiatów lawendy. Aromatyczne i słodziutkie. Idealne do popołudniowej herbatki. Z pewnością nie jednemu poprawią humor:)
Składniki (na ok. 45 ciasteczek)
- 330 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g białego drobnego cukru
- 2 łyżeczki świeżych świeżych kwiatów lawendy kwiatów lawendy(lub 1 niepełna łyżeczka suszonych kwiatów lawendy)*
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 50 g jasnego brązowego cukru
Masło posiekać z mąką. Dodać kwiaty lawendy, proszek do pieczenia, żółtka i cukier. Wyrobić ciasto. Następnie włożyć je na 30 minut do lodówki, po czym rozwałkować i wykrawać z niego nieduże kółka (o średnicy około 4 cm). W środku nich wykrawać kolejne tym razem mniejsze kółeczka (o średnicy około 1 cm), tak by powstało "oczko". Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować roztrzepanym białkiem i obficie posypać brązowym cukrem. Piec około 15 minut w 180C, aż do zrumienienia ciasteczek. Studzić na kratce.
Smacznego ;)
* lawenda musi oczywiście pochodzić z ekologicznej uprawy (niepryskana żadnymi chemikaliami) czyli z naszego ogródka, balkonu czy innej rabatki :)
Pierwszy raz spotkałam się z ciasteczkami które zawierają dodatek kwiatów lawendy-bardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń