środa, 10 września 2014

Bardzo kruche babeczki z musem jabłkowym, solonym karmelem i prażonymi orzechami


Słowo "bardzo" w tym przypadku na prawdę oznacza "bardzo", a nawet "bardzo, bardzo" kruche spody babeczek, z którymi niemalże trzeba się obchodzić jak z jajkiem (a nawet ostrożniej!). Z foremek wyciągamy je dopiero kiedy całkowicie ostygną i robimy to bardzo, ale to bardzo ostrożnie... Bo inaczej trach!... I w ręku zamiast spodu przyszłego pysznego ciacha mamy dość sporą garść mniejszych i większych okruchów, które żeby nie było też są pyszne :P 

Dodatek mąki owsianej do ciasta nadaje mu przyjemnego, lekko orzechowego posmaku. Do tego dużo musu jabłkowego z przyprawami korzennymi, słodziutki i ciągnący solony karmel oraz posypka z posiekanych prażonych orzechów włoskich. Normalnie mała "bąbka" kaloryczna... No ale jaka pyszna! Palce lizać ;)


Składniki (15 babeczek)
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki owsianej
  • 1 łyżka kakao
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Mąkę pszenną i owsianą przesiać i wymieszać z kakaem, cukrem i solą. Dodać masło oraz żółtka i zagnieść gladkie ciasto.Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Następnie podzielić je na 15 kulek o wielkości sporego orzecha włoskiego i wygnieść nim uprzednio wysmarowane masłem i obsypane bułką tartą metalowe foremki do babeczek. Dno każdej babeczki nakłuć widelcem, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć ceramicznymi kuleczkami do pieczenia bądź ryżem, grochem lub fasolą. 
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez około 15-20 minut. Upieczone spody babeczek wystudzić i dopiero w ten czas przystąpić do ich ostrożnego wyciągania z foremek.

Mus jabłkowy
  • 425 g obranych i wydrążonych antonówek
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 ml soku jabłkowego
  • sok z cytryny
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki goździków
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier, sok jabłkowy, sok z cytryny oraz przyprawy. Całość wymieszać, umieścić w garnku o grubym dnie i gotować (bez przykrycia) na małym ogniu przez około 2 godziny, aby uzyskać jak najgęstsze nadzienie do babeczek. Kiedy jabłka uzyskają już pożądaną konsystencję zdjąć garnek z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Kiedy zarówno spody babeczek jak i jabłka ostygną do każdego spodu nałożyć po łyżce przygotowanego musu jabłkowego, a następnie przystąpić do robienia karmelu.

Solony karmel (wszystkie składniki o temperaturze pokojowej)
  • 100 g białego cukru
  • 30 ml wody
  • 30 ml śmietanki 30%
  • 30 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
W rondelku z grubym dnem umieszczamy cukier wraz z wodą. Mieszankę podgrzewać na niedużym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru, mieszając od czasu do czasu. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększyć moc palnika i gotować przez 1-2 minutę do kiedy karmel osiągnie lekko złoty kolor (uważając, by go nie przypalić), następnie wlać śmietankę i gotować przez kolejne 4-5 minut na umiarkowanym ogniu. Zdjąć rondelek z ognia i natychmiast dodać masło, wymieszać. Oprószyć solą, zamieszać i polać nim wierzch każdej z babeczek.

Dodatkowo
  • garść orzechów włoskich
Orzechy grubo posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Prażyć przez 1-2 minuty uważając, aby ich nie przypalić. Następnie udekorować (według uznania) babeczki.

Smacznego,
PODPIS
 
Follow on Bloglovin

1 komentarz: